Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Hvorfor ikke ta lærdom?
Kommunereformen.

Publisert: 09.mar.2016 04:00
Oppdatert: 09.mar.2016 09:57

Det er med skrekk og gru jeg leser om Jan Tore Sanners store vyer om kommunereformen. Det er liksom ikke måte på hvor mye bedre alt blir og hvor mye en vil spare på kommunesammenslåing. Samtidig retter han en advarende pekefinger til de som ikke vil.

Jeg har så langt ikke funnet noe svar på hva som blir så mye bedre eller hvorfor en sparer penger på reformen. Danmark gjennomførte en lignende reform for noen år siden. I ettertid innrømmer de at de ikke sparte noe på reformen. Hvorfor er det ikke mulig å ta lærdom av andres prøving og feiling?

Jeg stiller meg tvilende til at en større administrasjon får så mye mer ut av penge-sekken selv om den er blitt litt større. Den må jo deles på flere innbyggere. Jeg er slett ikke sikker på om den vil rekke til flere sykehjemsplasser, bedre hjemmetjeneste, bedre helsetiltak eller bedre skoler for hele den store kommunen. Jeg er redd for at det meste konsentrer seg om sentrum.

Jeg er også stygt redd for at prislappen pr. elev på små skoler blir for høy og at skolen legges ned. Det vil nødvendigvis bli færre lokalpolitikere, og det vil svekke demokratiet. Når alt skal sentraliseres, vil distriktene lide.

Stange er en stor kommune med mange muligheter. De må vi utvikle og videreføre slik at det gagner hele kommunen. Stange vet selv best hvor resursene må settes inn. Kulturtilbud kan ikke erstatte velferd. Vi i Stange trenger for eksempel ikke bo i Hamar kommune for å benytte verken kulturtilbud eller stupetårn.

Stange kommune er stor nok og har mange nok innbyggere til å stå alene. Distrikter og lokalsamfunn må bevares og utvikles noe jeg tror blir vanskelig med en kommunesammenslåing. Stange har rike jordbruksområder. Vi må sterkt motarbeide at disse områdene benyttes til boligformål. En ser at matproduksjon blir viktigere og viktigere i framtida.

Jeg har lyst til å nevne at vi bodde i Vang kommune da den ble innlemmet i Hamar. Det var ingen fordel for distriktene. Det ble ikke lenger populært å bo 11 km fra sentrum da alt nå skulle samles der, men det er praktisk umulig at alle skal bo i sentrum. Vi oppdaget at det ble dårligere brøyting om vinteren, veier ble ikke strødd og videre utbygging av det som var forespeilet å bli Holmenkollåsen i miniformat, ble stanset for å nevne noe. Sp i Stange har vist gjennom sin button at vi vil beholde Stange som egen kommune. Vi er stangepatrioter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke