15. sep
FOTO: Christian E. Bergheim
 
Hvorfor må det koste å parkere?
Sentrum: Det er en motsetning at det er gratis å parkere på private steder, mens det koster penger i offentlige gater.

Publisert: 24.jan.2017 14:14
Oppdatert: 24.jan.2017 14:21

Hamar har nå fått en ny sentrumsleder, går det fram i et oppslag i HA sist fredag, og vi ønsker Anne Dobloug velkommen. Sentrum trenger helt klart en opptur etter butikkdød og allmenn flukt til kjøpesentre. Med CC Stadion har vi vel fått handlekapasitet for en by-region som er dobbel så stor, og enda sutrer jeg over at man ikke greide å finne på noe annet å bruke den fantastiske tomta ved gamle Hamar stadion til enn enda et kjøpesenter. Trøste og bære.

Men slik er det. Og hva nå? Dobloug får bruk for sin kreativitet som vi håper hun har mye av. Men Hamar kommune kan begynne med å ta tak i noe med en gang, og som folk er opptatt av: Avgift for parkering i byens gater og parkeringsplasser. Dette er et stadig tilbakevendende tema, og det kan være nødvendig å reise debatten igjen med et konkret forslag. Men først en avklaring.

Dagens ordning tilsier fra et prinsipielt standpunkt at Hamar Kommune befinner seg til en viss grad i bakvendtland. Det er gratis å parkere i kjøpesentrenes private parkeringsplasser mens det koster penger, og eventuelt en ekstra bot, og parkere i byens gater, det offentlige rom. Med andre ord koster det å benytte seg av det offentlige mens det private er gratis.

Hvorfor skal det koste noe å parkere i sentrumsgatene? Fordi kommunen har tatt på seg oppgaven med å male opp en hvit firkant for hver parkeringsplass? Det ville tilsi at parkeringsavgiften er for dyr. Men spøk tilside: Hvorfor skal det i det hele tatt pålegges avgift for parkering? Byens gater er våre gater som kommunen forvalter på våre vegne. Vi er skattebetalere og har vel da allerede betalt for byens offentlige rom.

Gatene er den urbane allmenningen som vi bør kunne få bruke. Og når parkeringsgebyr i den urbane allmenningen pålegges, vris konkurransen til fordel for kjøpesentra hvor den private løsningen er gratis, stikk i strid med de prinsipper vi burde forvalte disse ressursene etter. Ergo bør vår urbane allmenning kunne brukes uten avgift, på samme måte som de private løsningene.

Så sier noen at det er behov for parkeringsgebyr og maks-tider for parkering for å sikre sirkulasjon og at enkelte ikke monopoliserer plassene hele dagen. Dette er det i så fall enkelt å løse: Ved å bruke de eksisterende parkeringsautomatene kan man introdusere en gratis periode på to-tre timer ved å trekke en lapp å legge den i vinduet. Dette eksisterer det etablerte løsninger for. Da blir normal parkering for handleturer og andre ærend gratis i allmenningen mens parkering som strekker seg ut over dette ilegges avgift. Se til Brumunddal hvor parkering er gratis, og byens innbyggere lar seg begeistre over allmenningen sin.

Lykke til.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke