Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Hvorfor margarin?
Matfett

Publisert: 18.feb.2016 04:00
Oppdatert: 18.feb.2016 10:20

Ja, det kan en lure på nå når vi har lært om skaden transfett kan gjøre. Det er snart to år siden disse forskriftene kom fra våre myndigheter til fabrikkene, om at transfettandelen i mat og kaker ikke skulle være på mer enn to prosent. De fikk tre år på seg for å ordne dette.

Når en leser innholdsfortegnelsen på matvarene vi forbrukere kjøper, er det mest margarin som er brukt, og det er jo der en finner mest transfett. Ved margarin som oppgitt fettkilde, er det gjerne en parentes for å fortelle hva margarinen er laget av. Hvorfor skal så disse sunne oljene innom denne herdingsprosessen før de brukes i mat og kaker? Hvorfor ikke direkte i maten eller kakene? Ja, det kan en lure på, men margarinfabrikkene skal jo leve.

På universitet i Oslo tyder en studie på at melkefett beskytter mot hjerteinfarkt, stikk i strid med hva vi har lært. Vi har også lest fra nyere forskning i utlandet hvor de har funnet ut at melkefettet reduserer utviklingen av diabetes ,og dessuten gir det en gunstigere sammensetning i blodet. Kanskje er det margarinen og transfettet som er syndebukken her, og ikke melkefettet?

Hva skal en så steke i? Smør er vel det beste, det tåler høy temperatur uten at det blir transfett, og fin brun skorpe på det vi steker vil vi jo ha. Ved siden av smør, egner det mettede fettet kokusfett og palmeolje seg bra til steking.

Men palmeoljen er jo kommet i vanry fordi den truer skogen og urfolka. Av oljer er jo de enumettede oljene olivenolje og rapsolje bra til steking, men blir det for høy temperatur kan jo disse oljene også herde og en får transfett. De flerumettede oljene som solsikke, soya og jordnøttolje skal helst bare brukes i mat der en ikke får så høy temperatur, Til salater kan de jo være fine.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke