17. sep
 
Hvorfor MDG?
Hva er det som gjør at en middelaldrende, distingvert herre plutselig begynner å stemme på «protestpartiet» de grønne?

Publisert: 07.sep.2015 04:00
Oppdatert: 07.sep.2015 09:11

Spørsmålet er selvransakende, men kan tenkes å ha relevans også for andre når valgdagen nærmer seg. For en verdikonservativ middelklassemann med stor bensinbil og mye nips av ymse slag i huset, på hytta og i garasjen, med altfor mange tilbakelagte fly-mil hvert år, i det hele tatt et relativt stort klimafotavtrykk, kan det virke paradoksalt.

Hvorfor stemmer jeg ikke på de som vil la meg fortsette mitt behagelige liv; fly, kjøre bil, spise kjøtt, kjøpe større TV og øke velstanden min?

Fordi jeg er bekymret. Forgiftning av naturen gjennom utslipp av klimagasser og kjemisk avfall, overbeskatning av fiskeressursene i havet, oppdrettsnæring basert på omfattende bruk av skadelige kjemikalier. Et landbruk basert på en lite energiøkonomisk og ikke bærekraftig kjøttproduksjon og bruk av store mengder kunstgjødsel.

40 prosent av all maten vi produserer kastes selv om flere og flere sulter. I verdenshavene flyter enorme «øyer» av søppel, og havdyr dør av kvelning etter å ha spist plast. Jordens grønne lunger forbrukes som om vi tror vi kan greie oss godt med mindre og mindre natur. Det er utfordringer både internasjonalt, nasjonalt og lokalt.

Samtidig anes et hardere samfunn. På tross av at ungdommen har «alle muligheter» faller flere og flere ut av skole og av arbeidsliv. Heldagsskolen og søndagsåpne butikker som jeg virkelig frykter vil bli innført - vil nødvendiggjøre barnehagetilbud også i helgene. Barna må plasseres - ofte til stor fortvilelse for foreldrene som ikke har noe valg. Alt for at samfunnet skal produsere enda flere ting vi skal kjøpe. USA, som var lokomotivet og selve ledelyset i en utvikling som vi lenge trodde på har nå tre pilarer i sin økonomi; oljeutvikling, våpeneksport og farmakologi.

Nye oversikter viser at pr i dag eier de en prosent rikeste menneskene mer enn 50 prosent av verdens ressurser, og skjevheten forsterker seg. Gigantiske selskaper innen olje, bilproduksjon og varehandel legger reelle premisser for landenes politikk gjennom å presse frem fullmakter på bekostning av naturen. Profitthensyn vinner dessverre over naturhensyn.

MDG er et lite parti som har innsett at vi ikke kan fortsette å forurense skogene, vannet, luften, maten. MDG ønsker et renere og mer menneskelig samfunn, ren mat uten tilsetningsstoffer, og bruk av giftige sprøytemidler.

Selve menneskehetens eksistens ligger faktisk i potten, og MDG ønsker ikke å være strutser som stikker hodet i sanden. Først må man erkjenne situasjonen. Dernest må vi ta tak. Selv har jeg avlagt løfte om et flyfritt år, forsøker å bli mer bevisst på eget forbruk – og har meldt meg inn i MDG.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke