16. sep
Idrett: Hvis man er svømmer, må man ha et sted å trene.Foto: Jessica Gow, NTB Scanpix
 
Hvorfor satser vi ikke?
Norsk idrett. Svømming, friidrett, turn. Hva har disse idrettene til felles? De krever veldig mye trening.

0
Publisert: 06.feb.2016 04:00
Oppdatert: 06.feb.2016 09:01

Meninger

Alle idretter krever store mengder med trening hvis man skal bli god. Hvorfor skal ikke ett av verdens rikeste land legge inn noen ressurser for å bli bedre i idrett? Norge har alt vi trenger, men vi må gjøre noen tiltak. Hvorfor satser vi ikke?

Det er veldig mye fokus på skole. Men hvorfor er det ikke noe fokus på idrett? Jeg er enig i at man skal prioritere skole foran alt, men hvis skolen hadde blitt tilrettelagt slik at man kunne trent det man trenger, hadde norsk idrett blitt mye bedre. Grunnen til at vi er så gode i ski og vinteridrett, er at det er lettvint. Hvis man er skiløper må man bare spenne på seg skiene/rulleskiene og gå ut og trene. Det er grunnen til at vi er best i verden på ski.

Men skal vi ikke være gode i andre idretter også? Det er ikke alle idretter som er så lettvinne som ski. Hvis man for eksempel er svømmer, turner eller friidrettsutøver må man ha et sted å trene. Vi har ikke mange nok treningsområder. Vi må legge inn litt ressurser hvis vi vil bli bedre i idrett.

Mange ungdommer har tid til å trene, men det hjelper ikke hvis de ikke har tilgjengelige treningsområder. Mange får ikke den treningen som er nødvendig. Utøverne kan få det tilrettelagt så de kan få tid på morgenen og ettermiddagen til å trene. Kommunene har ansvar for at skoledagen blir lagt opp til at du kan drive med din fritidsaktivitet, og ikke bruke fritiden din på å gjøre lekser.

I mange idretter er det for seint å satse når man er seksten. Hvorfor klarer ikke Norge det, når så mange andre land gjør det?

Mange synes nok det er rart at jeg skriver at ungdommer trenger å satse i en idrett i så lav alder. Det er fordi de aller fleste aldri har opplevd hvordan det er å være idrettsutøver på et så høyt nivå i så lav alder. Jeg snakker fra erfaring når jeg sier at man trenger den tilretteleggingen selv om man er ung.

Det er grunnskolen som legger grunnlaget for resten av fremtiden din, akkurat som treningen man gjør når man er ung legger grunnlaget for resten av karrieren. Mange sier at barn ikke skal ha et press på seg når de er så unge. Men press er en del av idretten.

Vi må gi slipp på barna, la de satse. Regjeringen må tenke over hvor mange talenter som går tapt, fordi de ikke får den tilretteleggingen de trenger.

Kommunene, i samarbeid med skolene, kan legge opp skoledagen så de som trenger det, har mulighet til å trene på morgenen. De som trener mye på ettermiddagen kan få tid på skolen hver uke til å gjøre lekser som man vanligvis hadde gjort hjemme. Det letteste hadde vært hvis man fjernet lekser helt.

Men når vi har fått tid til å trene, så må vi ha steder å trene.

Flere og mer tilgjengelige treningsområder som er beregnet på din idrett. Hvis vi har tid til å trene, og steder å trene, så kan norsk idrett bli mye bedre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke