17. sep
HJEMME: Mor og barn ser far avgårde på jobb. Begynn med å legge ned barnehagene og før barna tilbake til moren, der de hører hjemme, skriver Einar Lang-Ree. Bildet er tatt 29. september 1959.
Foto: Sverre A. Børretzen, Aktuell /Scanpix
 
Hvorfor skal alle ha et arbeid?
«Åffør ska samfunnssystemet vara avhengig av at ælle ska ha en jobb?»

Publisert: 04.jan.2016 04:00
Oppdatert: 04.jan.2016 09:03

Dette var en uttalelse fra Odvar Nordli i 1970-årene, den gang statsminister. Den gang arbeidsløsheten enda var håndterbar. Et usedvanlig viktig tema allerede den gang. Men mye, mye viktigere i vår tid, når vi sitter med følgende erfaring:

Det forrige århundre har nok vært det mest revolusjonerende sett i historisk lys, på alle samfunnsområder. Endringer som angikk alle mennesker i nasjonen. «Opprett arbeidsplasser», har vært omkvedet, myndighetenes stadige krav til næringslivet, de siste tiårene. Mens oppfinnere og ingeniører har parallelt jobbet på spreng for å rasjonalisere all slags drift, fjerne arbeidsplasser.

Et godt eksempel er bilindustrien, nå ruller nye biler ut fra samlebåndene uten berøring av menneskehender. Alt utføres av automater. Selv i store kontorbedrifter som bank og forsikring, er personalet blitt på det nærmeste borte for publikum. Kundene utfører selv sine oppgaver, - i automater. I hele etterkrigstiden har det vært satt store ressurser inn for at alt skal gjøres med så liten bemanning som overhode mulig.

Verden opplevde etter hvert data-tiden, denne som har arbeidet for å overflødiggjøre menneskene. Arbeidsplassene for menneskehender vil derfor aldri mer komme tilbake?

Derfor, statsledere i hele verden, tiden er for lengst inne til å ta fatt i n’Odvars replikk «åffør ska». Tiden med at alle mennesker skal ha hver sin jobb, er gått ut på dato. Det er forunderlig at andre statsledere enn n’Odvar ikke for lengst har satt sine framtids-visjonerende apparater i gang med nytenkning. Mennesker skal jo fremdeles fø sine familier, men de må gis midler til å forestå dette på en annen, tilfredsstillende måte. Det å arbeide med noe, å ha en jobb, blir et privilegium, for noen. Heldige?

Kanskje kan vi da begynne med å legge ned barnehagene, hvor all verdens barn har oppholdt seg siste halve århundre. Bare for å skaffe nok arbeidskraft, for å skaffe kvinner arbeid. Begynne å føre barna tilbake til moren, der disse hører hjemme. La barna få oppleve friheten igjen, slippe automatikken i den store båsen. Bli selvstendige individer, slik at de orker å gå på skole, klarer å stå til eksamener. En ytterst alvorlig sak, nå som 40 prosent av ungdommen enten stryker, eller ikke vil fullføre videregående.

En ny verdensordning er nødt til å komme, og den bør komme raskt. Ungdommen går arbeidsledig. I Spania er 50 prosent av ungdommen uten arbeide. Og sysselsetting av menneskene må til, i en eller annen form. Mennesket kan ikke leve uten engasjement, oppgaver. Den nye «storindustrien» vil kanskje gå ut på å finne løsningen på hvordan menneskene skal leve i hverdagen, i den nye tiden?

Denne uten en jobb å gå til. Godt nytt år! Okke som.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke