hacklink
18. sep
Videregående skole: Fritt skolevalg er best, mener Edward Glorud Sveen og Gjertrud Nordal.
 
Hvorfor skal noen andre velge skole for oss?
Det er ingen som vet bedre enn elevene selv hva de vil. Så hvorfor skal noen andre velge skole for oss?

Her i Hedmark fylke har politikerne bestemt at alle må gå på den videregående skolen som er nærmest hjemmet sitt i stedet for at elevene kan velge selv gjennom fritt skolevalg. I Oppland har de fritt skolevalg

Sånn burde det ikke være. Det er mange grunner til at elever har lyst til å gå på en annen skole enn den som er nærmest. Kanskje har de lyst til å gå på en annen skole fordi de vet at de ikke vil trives med miljøet på nærskolen sin. Kanskje har de blitt mobbet og har lyst til å søke seg vekk. Kanskje er det så enkelt som at de har lyst til å prøve noe nytt og møte andre mennesker. Med fritt skolevalg kan elevene velge skole selv uansett hvilken grunn de har for å gjøre det. Det mener jeg er bra.

Arbeiderpartiet og AUF i Innlandet har ikke tatt standpunkt til fritt skolevalg-debatten. Her er disse partiene på villspor. Det er ganske hårreisende at et så stort ungdomsparti ikke har satt standpunkt i en såpass stor sak som berører ungdommen i Innlandet. Det er på ingen måte mer rettferdig at det eneste kriteriet for hvor du skal gå på skole er hvilket postnummer foreldrene dine har.

Dette mener HA om skolevalg-debatten.

Du blir ikke mer motivert til å fullføre videregående hvis du vet at du kunne sluppet unna et dårlig miljø hvis du bare hatt muligheten til å velge en annen skole. Du blir heller ikke mer motivert til å gjøre det bra på skolen hvis du vet at et fag du har skikkelig lyst til å ta bare finnes på en skole som ligger litt lenger unna. Fritt skolevalg ville gitt elevene større bestemmelsesrett over egen fremtid, og vi i Unge Høyre vil kjempe for at elevene i Innlandet skal få det etter valget til høsten.

Regjeringen har innført fritt skolevalg på tvers av fylkesgrensene. Det er et skritt i riktig retning. Samtidig hjelper det først og fremst elever som bor nær en fylkesgrense. Det hjelper ikke nødvendigvis oss i resten av Hedmark. Vi i Unge Høyre vil ha fritt skolevalg i hele Norge, for skolen er for viktig til at politikere fra Arbeiderpartiet og AUF skal kunne velge for oss.

Det er mange flere grunner til at fritt skolevalg er rett vei å gå. Vi må ha tillit til at elever vet best selv, og vi må gi friheten til å velge, det er ingenting som bør være viktigere enn det. Vi trenger flere og enda mer motiverte elever, og det får vi ved at de får velge det de selv har lyst til.

Så kjære politikere som sitter og skal ta denne avgjørelsen; ikke tvil. Fritt skolevalg er best, det er å lytte til de svake og det er å gi flere muligheter. Det er ikke ressurssløsing, det er tillit og like muligheter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke