Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Hvorfor universitet i Innlandet?
I realiteten er det ikke store forskjeller mellom de funksjoner høgskoler og universiteter fyller.

Publisert: 19.sep.2018 13:37
Oppdatert: 19.sep.2018 13:58

Det eneste skillet ligger i at universitetene styrer sin egen portefølje av studier fullt ut, mens høyskolene må søke kvalitetssikringsorganet NOKUT om å få opprette mastergrader og doktorgrader. Det utgjør det eneste formelle skillet mellom universiteter og høgskoler.

Allikevel. Universitetene er internasjonale kunnskapsinstitusjoner, og har vært det i nærmere tusen år.

Universitetet i Bologna, grunnlagt i 1088, hadde eksperter på romersk rett. Ved Universitetet i Krakow, grunnlagt i 1364, utførte Kopernicus eksperimenter som ble viktige for å bevise at jorda er rund. Universitetene har eksistert gjennom middelalder og moderne tid. Internasjonalt vet alle hva et universitet er.

Høgskolebegrepet, derimot, er en størrelse som er vanskeligere kommuniserbar, og det er ingen fordel i en tid hvor nettopp internasjonale kontakter, prosjekter, oppdrag, studenter og forskere er blitt en selvsagt del av virkeligheten i alle seriøse kunnskapsinstitusjoner.

Diskusjoner om universitetssektoren i Europa trenger mer heterogenitet finner sted på bakgrunn av behovene i det samtidige kunnskapssamfunnet, med sine raske endringer.

Ny teknologi utvikles og tas i bruk. Endringstakten er høy. I slike samfunn må utdanningsinstitusjonene hyppig revidere studietilbudene sine, og tilby etter- og videreutdanning til voksne utdanningssøkende. Hva kan en robot gjøre, for eksempel som assistent for et aldrende menneske?

Samfunn av vår type har behov for både nyskapende grunnforskning og for forskning som sikter mot konkrete forbedringer og nye løsninger i arbeids- og samfunnsliv.

Et enkelt universitet kan ikke alene fylle alle kunnskapsbehov. En tydeligere profilering av kunnskapsinstitusjonene etterspørres. På hvilke områder har HINN ambisjoner?

I HINNs strategi står det at Høgskolen skal utvikle et tettere og mer forpliktende samarbeid med arbeidslivet og bidra til å styrke vekstkraften i Innlandet.

Forskning har da også vist at universitet bidrar til å gjøre regioner attraktive. Arbeidskraft med høy kompetanse bosetter seg gjerne nær et universitet.

Universitetene tiltrekker seg unge mennesker, som igjen er med å på legge grunnlag for et blomstrende kultur- og uteliv.

Høyskolen har nære bånd til virksomheter i Innlandet, for eksempel NAV og sykehuset, i tillegg til idretten, festivaler, reiseliv og annet næringsliv.

HINN er en viktig aktør innen lærerutdanning, skoleutvikling og offentlig innovasjon, og leverer vesentlige bidrag til utmarksforvaltning og bioøkonomi. Nylig var statsministeren på besøk og ble imponert over virksomheten innen Spill og VR i Hamar.

Tre av Filmskolens nyuteksaminerte kandidater har nettopp gjort det skarpt i konkurransen Nordic Talents. Som Universitetet i Innlandet kan vi ta denne positive utviklingen videre.

Eller høye kvaliteter, i flertall. Man snakker om fagintern kvalitet, og det finnes kvalitet som først og fremst er basert på originalitet og nyskaping, i tillegg til relevanskvalitet, som samfunnsnytte.

Antakelig vil ikke vår høyskole være den som scorer høyest på fagintern, akademiske kvalitet. Vi har riktignok forskere som hevder seg godt internasjonalt, men Universitetet i Oslo har langt bedre forutsetninger, med store forskergrupper, høyere andel forskning i de faglige stillingene, solid forskningsinfrastruktur og uttalte ambisjoner om å være et velrenommert europeisk forskningsuniversitet.

Vi skal i samarbeid med regionale partnere utvikle gode lærere og helse- og sosialarbeidere, samt andre kandidater og drive FoU-arbeid i tilknytning til profesjonsutdanningene.

Våre kandidater finner nye løsninger og nye måter å jobbe på. På HINN skal vi kunne snu oss raskt og tenke nytt – og ta med oss resultater fra denne typen forsknings- og utviklingsarbeid ut i Europa og verden for øvrig.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke