Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Hvorfor være stor?

0
Publisert: 16.apr.2015 04:00
Oppdatert: 16.apr.2015 07:01

På Kommunenes Sentralforbunds (KS) nylig holdte toppmøte sa professor i statsvitenskap, Martin Øgård, at han er sjokkert over at stortingsmeldingen fra regjeringen om kommunereformen ikke inneholder noe om de økonomiske konsekvenser ved den.

Han påpekte at samfunnsvitenskapelig forskning forteller oss følgende om store kommuner: « Et klart funn er at det fører til sterkere spesialisering, flere hierarkiske nivå og større avstand mellom de som styrer og de som blir styrt.

Store enheter fører til mer formalisering, regler og rutiner og mindre personlig kontakt med brukerne. Økende størrelser fører også til mer administrasjon og mer makt til det profesjonelle byråkratiet» (Klassekampen 11. april). Stortingsmeldingen gir dermed den gale opplysning at reformen skal føre til redusert byråkrati og økt effektivitet. Det blir motsatt.

Støtten for store kommuner er meget liten i vår befolkning. Bare 13 prosent av de spurte vil ha 100 eller enda færre kommuner i landet. Høyinntektsgruppene ønsker sammenslåing. Folk flest trivs utmerket i de mindre kommuner med et godt lokaldemokrati, nærhet til de styrende, en god offentlig skole, eldreomsorg og annen god service.

I Sverige har store kommuner og privatisering av kommunal velferd, skole mv. gitt meget dårlige resultater. Er det slik vi skal få det?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke