Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
MYR: Utbygging i myrområde.
Foto: Ulf Storbekk
 
Hyttebygging i fjellet dramatisk endret
Hyttebyggingen i fjellet har endret seg dramatisk.

Publisert: 29.jan.2016 04:00
Oppdatert: 29.jan.2016 10:10

For noen tiår siden, ble hytter bygget der det var fast grunn. Almenningene og grunneierne så etter fjell eller stabil grunne, og styrte alltid unna myrlendte områder. Slik er det ikke lenger. Nå styrer kapital, utsikt, og beliggenhet, og taperen blir naturen og våre barns framtid.

I Ringsaker er dette en klar trend, og jeg mener det er grunn til å være mer kritisk til godkjenning av hytteområder som ligger i myrområder. Bildet nedenfor er tatt fra et nytt hyttefelt på Sjusjøen. Her fjernes flere hundre tonn myr, uten at det ser ut til å bekymre verken myndigheter eller grunneier.

For myra er ikke en vernet naturtype, og det betyr at kommunene som har sagt ja til å fjerne myra, har loven på sin side. Myr er ikke tatt med i noe klimaregnskap, selv om myrene binder enorme mengder CO2.

I Norge faller myr utenfor vernereglene. Det betyr at det ikke nytter å klage på den kommunale avgjørelsen til statlige myndigheter. Vi må gjøre det samme i Norge som vi gjør internasjonalt, der vi økonomisk støtter prosjekter som ivaretar våtmarker som torvmyrer.

Myrene har ligget der i årtier. Bevisstheten rundt hvor viktig myra er for å binde CO2 og beholde biologisk mangfold er for dårlig.

På ett år slipper et dekar dyrket eller åpnet myr ut omtrent like mye CO2 som en personbil. Det har sin klimapris, for myra lagrer karbon i dødt organisk materiale i uforstyrret tilstand.

På et av de nyeste områdene på Sjusjøen er det tatt ut ca to meter dyp myr, og det er ganske utrolig at grunneiere i 2015 får etablere et helt hyttefelt på ei myr. Hvor er undersøkelse av grunnforholdene blitt av?

Det ruller inn millioner i kassa til grunneierne, men jeg stiller spørsmålet; har grunneierne i fjellet mistet gangsynet i jakten på rikdom? Er det viktigere å være rikere på klingende mynt enn vel bevart natur? Drar kommunen ned skylappene når naturstidig utbygging står opp mot penger i kommunekassa?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke