16. sep
 
Hyttebygging i fjellet og beite

0
Publisert: 25.apr.2015 04:00
Oppdatert: 25.apr.2015 09:04

Det er med stor grad av bekymring jeg registrerer at økende hyttebygging i Ringsakerfjellet ikke bare fortsetter, men til overmål har et økende tempo. Fra dagens antall på ca. 5.500 hytter, er det fra grunneiernes side ønske om ytterligere ca. 2.200 hytter,- en økning på 40 prosent.

Som tidligere beitebruker i Ringsakerfjellet er min bekymring primært knyttet til bruken av beiteressursene som vil bli ytterligere redusert ved økt hytteutbygging, for nåværende og fremtidige generasjoner,- og for all ettertid.

Når det bygges ei hytte er det ikke bare snakk om selve hyttearealet, men infrastrukturen (primært adkomstveier) som også følger med, legger beslag på beitearealer. At tomtearealet i mange tilfelle mot reglene blir gjerdet inn, slik vi finner mange eksempler på, gjør ikke situasjonen noe bedre for beitedyras tilgang på beite (gras).

Ifølge en beiteundersøkelse utført av NIJOS (Norsk institutt for jord- og skogkartlegging) i 2003, samt Bioforsk i 2012, ble det konkludert med at belegget av beitende dyr i fjellområdet lå i grenseland i forhold til tilgangen på beite. Dette har ikke grunneierne (allmenningene og Pihl as) tatt innover seg, når en registrerer iveren i forhold til å bruke arealer til nye hyttefelt.

Ikke bare grunneierne ivrer etter å feste bort/selge tomter for å sikre de allmennings-berettigede og aksjonærene størst mulig kroneutbytte, men også Ringsaker kommune bifaller hytteutbyggingsplaner, uten å vie jordbrukernes hevdvunne tilgang på beite stor oppmerksomhet. Inntekter i form av eiendomsskatten som følger i kjølvannet av ei bebygd tomt, veier tyngre for politikerne, enn fremtiden for dagens og kommende generasjoners landbruksinntekter ved utnyttelse av fjellbeitene.

For meg er det et tankekors at grunneierne som styrer allmenningene og Pihl as ikke er synlig opptatt av kommende generasjoners mulige behov for beitearealer. Eller er det slik at de som sitter i styrene i dag ikke utnytter, eller kommer til å utnytte denne ressursen? Dette er i tilfelle kortsiktig og egoistisk tenkning. Hvor er forresten beitelagene i dette bildet?

For de som utnytter utmarksbeitene i Ringsakerfjellet er tidvis rovdyr et stort problem, men jeg velger å påstå at den økende hyttebyggingen i fjellområdene er, og vil bli et større problem for de beiteberettigede.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke