Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Lunkelia: Vinteridyll i det omstridte området i Ringsaker.Foto: Arne Helge Øverjordet
 
Hyttebygging i Lunkelia fortsatt ikke vedtatt
«Hvor utgangspunktet er som galest, blir resultatet titt originalest» (Peer Gynt).

Publisert: 12.mar.2017 20:41
Oppdatert: 12.mar.2017 20:45

Saksgrunnlaget for kommunestyrets vedtak september 2014 om å omregulere Lunkelia fra LNF-område til potensielt utbyggingsområde, må definitivt anses å være «galest». Vedtaket ble fattet med 20 mot 19 stemmer, det er vanskelig å forstå at ikke misvisende saksgrunnlag har hatt betydning. Dette er påpekt helt fra starten, nylig i innspill fra Holm (1/2-17), Sørbu (6/2-17) og Østby (16/2) med påfølgende oppslag i RB 21/2-17 der Rådmann «Innrømmer feil etter 3 år». Oppsiktsvekkende har også Fylkesmann beskrevet en «lite ryddig og unødvendig konfliktfylt planprosess» (9/1-17).

Punkt 1: Beskrivelsen av Lunkelia er av strategisk betydning for om området samsvarer med kommunens kriterier om at lokalisering av fritidsbebyggelse i fjellet «fortrinnsvis bør etableres ved utvidelse og fortetting av eksisterende byggeområder som ligger i tilslutning til eksisterende helårsvei». For lokalkjente fremstår Lunkelia som et isolert område, et «nytt hyttefelt». De som ønsker utbygging vil selvsagt ha en annen definisjon for ikke å blokkere for omregulering; således ble det «nytt område i tilknytning til eksisterende hyttebebyggelse».

Punkt 2: Hvis Lunkelia «ligger i tilknytning til eksisterende helårsvei», hvorfor er det da så stor diskusjon om adkomst? Vedtaket september 2014 ble gjort uten at areal til adkomst var avsatt og følgelig uten konsekvensutredning (KU) - det er oppsiktsvekkende. Pihl trakk nylig sin prioriterte adkomst (B ) pga store negative konsekvenser. Man spør seg uvilkårlig om hva som vil avdekkes ved KU av de to gjenværende adkomster (E, C)?

Phil vil nå gjøre KU av vei E og C. Problemet er imidlertid at KU på nåværende tidspunkt ikke kan «reparere» at dette manglet september 2014. Vi støtter Sjusjøen Vel i at Pihl nå bør trekke hele reguleringsplanen (HA 20/2-17). Dog, som privat aktør «prøver» Pihl seg på lik linje med andre, styrer Neraasen i Ringsaker Almenning uttalte til HA 23/2-17 at «Dette er som dansen rundt gullkalven. Alle vil realisere sine prosjekter».

Vår oppfordring rettes derfor til politikerne: dere er valgt av folket for å ivareta allmennhetens interesser, med støtte i og ansvar for å følge opp nasjonale føringer. Med kommunens 115 millioner i overskudd og over 2.000 hyttetomter ferdig regulert i mindre sårbare områder, er det unødvendig og galt å trosse majoriteten for å tilfredsstille et fåtall som vil «ofre» Lunkelia av økonomiske grunner. Tiden er inne for å tenke, og unngå en prestisje-styrt avgjørelse.

En naturlig følge av korrigert og korrekt saksgrunnlag (nytt hyttefelt uten akseptabel adkomst) er at også resultatet blir annerledes (det vil si ikke utbygging). Politikerne har det nødvendige handlingsrom – bruk det!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke