Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
er det riktig?: Jeg håper flest mulig unnlater å betale innledningsvis, og la oss få en rettslig vurdering av saken, skriver Herman Lunde.
 
Hytteskatten på Sjusjøen
Avgifter uten regnskap: I disse dager hører vi på nyhetene om mer eller mindre ubemidlede kommuner som ber om å få innføre en turistavgift.

Publisert: 02.aug.2017 09:31
Oppdatert: 02.aug.2017 09:34

Statens svar er nei, de får ordne opp med toalettene selv.

På Sjusjøen har grunneierne fått frekkhetens nådegave til å slenge på en avgift de ikke engang gjør ordentlig rede for. Og her er det ikke penger det skorter på, kapitalen øker for hvert år for almenningene.

I tillegg blir Ringsaker tykkere og rikere av en eiendomsskatt som egentlig skulle gått til infrastruktur i området.

Jeg har tidligere spurt om det er slik at grunneierne på Sjusjøen er en slags egen stat som kan utligne skatt, uten å fremføre et skikkelig regnskap.

Den offentlige veien opp til området er en katastrofe, ødelagt og nedkjørt av tusenvis av trailere med materialer, sand og sement.

Egentlig burde utbyggerne tatt en del av denne slitasjen, men disse utgifter hører med til et annet budsjett og en annen etat.

Uansett er det privatbilismen som lider, og som til slutt må ta utgiftene over skatteseddelen. Underlig at innbyggere som bor langs denne veien og kjører den hver dag finner seg i det.

Den 22. juni sendte Brøttum allmenning ut en faktura for festeavgift med påslag av «serviceavgift».

Avgiften var hjemlet i veivedlikehold, Veglovens paragraf 54, og vann, Vannressurslovens paragraf 31. I tillegg påberoper de seg en rett til å få dekket noen ubeskrevne diverse poster, blant annet skiløyper.

Vegloven inneholder klare regler for hvordan utgifter på privat vei skal fordeles, og det hjemles ikke for en tilfeldig sum uten regnskaper.

Det er da riktig at grunneier kan påberope seg deltagelse av vedlikehold, men dette må da fastsettes i samråd med brukerne.

Vannressursloven sier at alle som har nytte av fellesanlegg for grunnvann, forplikter seg til å betale for dette. Men nå er det slik at det etter hvert er få som benytter seg av det etter at VVS er innlagt.

Så denne posten må da falle ut for de fleste hytteeiere. Og hvor stor er denne posten i Brøttums regnskap?

Når det gjelder skigåing, så er dette fastslått i friluftsloven, at alle har fri adgang til naturen.

Løypenettet er skapt av grunneierne for å få flest mulig til å bygge seg en hytte i området. Løypeprepareringen er i overkant av det fornuftige, og det skulle være godt å få vite hvor mange tusen liter diesel som spres over løypene i en sesong.

Heller ikke her får vi noe regnskap. I tillegg brukes det store summer på energi for å få åpnet noen hundre meter med snø noen uker før andre er på banen. Hvor er miljøregnskapet oppi dette – eller er skiløping en hellig ku vi ikke må snakke om? La oss få et miljøregnskap.

Bøndenes oppførsel her nærmer seg en tid vi helst burde glemme, idet hytteeierne blir behandlet som husmenn som ikke engang har anledning til å få uttale seg.

Jeg er ingen jurist, men det er jo lederen i Philske A/S, er det virkelig slik at det er fritt frem almenningene? Philske er jo for så vidt ingen allmenning.

Den 4. juli sendte jeg Jan Tore Hemma et brev om saken. Det er ikke blitt besvart, og det sier jo litt om arrogansen.

La meg til slutt si at det ikke bare penger det dreier seg om, men måten dette er gjort på.

Jeg håper flest mulig unnlater å betale innledningsvis, og la oss få en rettslig vurdering av saken.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke