Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Rekreasjon: En sammenlikning mellom Hamar og endel andre byer.
 
I Hamar skal vi bo, men hvor skal vi leve?
Kommunestyret har foreslått at et nytt boligområde sør i Klukhagan, langs Olav Trygvasons gate skal tas inn i kommuneplanens arealdel.

Publisert: 24.okt.2018 14:42
Oppdatert: 24.okt.2018 15:05

Med 23 mot 15 stemmer ble det 30. mai vedtatt å sende forslaget ut på høring. KrF og Venstre støtter allerede forslaget, mens Ap, MDG og SV er imot. I ett av mange leserinnlegg om denne saken den siste tiden skriver Astrid Nestande 4. oktober at dette er «starten på slutten for Klukhagan». Jeg er redd hun har rett.

LES OGSÅ: Betyr starten på slutten for Klukhagan.

Boligpartners forslag til boligområde er designet for gjennomslag i Hamar kommunestyre. Boligområdet skal lages slik at man knapt merker at det finnes, med en «skånsom tilnærming vil utbyggingsområde ikke forringe kvaliteten – snarere tvert om» skriver de i sitt høringsutspill til arealplan. Ja, de skal til og med sette opp en gapahuk. Boligpartner skal altså bygge 100 boliger på et område større enn Vikingskipet og skal samtidig heve kvaliteten på turområdet? Det eneste dette prosjektet kommer til å heve er de allerede velfylte bankkontoene til grunneier og utbygger.

Vi trenger flere boliger, skrikes det fra boligbyggerbransjen og Hamar politikere. Trenger vi så mange flere boliger da? Joda, klart vi trenger det, men la oss først se på status pr 14. oktober 2018 som viser at en potensiell boligkjøper som logger seg på Finn.no kan velge i 55 eneboliger og 30 rekkehus. Noen åpenbar boligkrise er det foreløpig ikke. Det som er krise derimot er Asplan Viaks rapport som kommunen bestilte i analysefasen av Hamars arealplan. Den viser at «Hamar har dårligere tilgang på større friluftsområder og nærnaturterreng enn de fleste norske byer»

. Statistikken viser at Hamar og Oslos hovedsentrum har samme tilgangsnivå på rekreasjonsområder. Men dette fordi ferskvann får uttelling som friområde i motsetning til eksempelbyene som har saltvann ved sentrum, statistikk for øvrig tettsted derimot har Hamar 46 prosent mens Oslo har 73 prosent tilgjengelighetsgrad på grøntområder. Hamars beboere har altså allerede dårligere tilgang til rekreasjonsområder enn hovedstaden. For meg helt krise.

Asplan viaks rapport viser hvordan Hamars politikere kan gå frem for å sikre boliger som dekker en fremtidig vekst, uten å ta av dyrka mark eller grønnstrukturer, og anbefaler å bevare friområdene langs Mjøsa mellom Koigen og Jessnes, Furuberget og Klukhagan, som verdifulle rekreasjonsområder og umistelige ressurser for byens innbyggere. Når rapporten fra ett av landets største rådgivende arkitektfirma som Hamar kommune selv har bestilt for å berike dem med innsikt peker på så mange andre alternativer, er det helt uforståelig at de nå går i helt motsatt retning. Er det bare Ap, SV og MDG som har lest rapporten?

Jeg er selv i en av målgruppene for Hamars offensive vekststrategi. Innflytter som jobber og skatter, stifter familie og benytter seg av det Hamar har å by på. Men når kommunen nå går i den retning at de ønsker å bygge ned det som gjør Hamar så attraktiv for oss innflyttere, er det en stor fare for at det blir færre av sånne som meg i tiden fremover. Hamars politikere ønsker at folk skal flytte til Hamar for å bo, men dere skal vite at folk flytter ikke til Hamar for å bo, de flytter hit for å leve.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke