15. sep
Hamar stasjon: Vikingskipet i bakgrunnen.
FOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM
 
I have a dream

Publisert: 27.jan.2019 15:14
Oppdatert: 27.jan.2019 15:52

I HA 25. januar spår eiendomsutvikler Christian Vold et svekket sentrum hvis trasé øst velges. Knut Fangberget har en annen oppfatning. Hans åpenbaring, eller hans drøm som han henviser til, forteller oss noe annet. Avstanden til sentrum er fortsatt kort, sier Fangberget. At sentrum har vært under press i mer enn 30 år, tillegger han ingen vekt. Tvert imot: Det er viktig nå å få bygget opp en ny og kompakt by, og viser blant annet til at et økende innbyggertall i Ottestad vil få enklere tilgang til stasjonen.

Argumentene rundt dette temaet er velkjente for de fleste, de er det ingen grunn til å repetere i den fasen utredningene nå er inne i. Men Hamars udiskutable knutepunkt skal flyttes 1,2 kilometer, og det er ganske spesielt at en slik dreining tillegges null vekt. Det vil komme, som Vold sier, en ny satellitt der ute som kommer i direkte konkurranse med dagens sentrum.

Mer enn én million reiser, påstigninger og avstigninger, finner i dag sted på Hamar stasjon. Å flytte denne milliontrafikken må nødvendigvis få noen konsekvenser for dem det gjelder, og for byens navle. A propos: Det finnes i alle fall atten synonymer for ordet knutepunkt. Jeg nevner de viktigste i farten: Arnested, bykjerne, city, hovedkjerne, midtpunkt, nav (ikke NAV), senter, sentrum og smørøye. Dette innebærer, ganske logisk, at Hamars smørøye i Fangbergets drøm vil befinne seg et annet sted hvis han er sanndrømt. Hans glødende engasjement endrer ikke på dette faktum.

Fangbergets visjon er at dette vil gå seg til i løpet av femti år. Det kommer jeg dessverre ikke til å få sjekket sannhetsgehalten i. Det er det jeg har felles med Knut i denne saken.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke