Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Katthult: Emil i snekkerboden i en forestilling ved Det Norske Teatret, spilt av Tor Helge Gjersund
 
I Katthult sto tida stille
Hadde det ikke vært for Emil i Lønneberget, hadde ingen hørt om gården Katthult i Småland. Så langt jeg kan vurdere, skjedde det fint lite eller ingenting i dette lille samfunnet på slutten av 1800-tallet.

Publisert: 09.apr.2019 16:09
Oppdatert: 10.apr.2019 07:05

Ting var som de hadde vært, tilsynelatende, selv om det i perioden 1850 til 1910 utvandret drøyt én million svensker til Amerika. Men det er en annen skål.

Astrid Lindgren beskriver Emil som en bondsk smarting, som i motsetning til folket i Lønneberget kom til å lykkes i livet, og helt til slutt ville ende opp glinsende som kommunens ordfører. Dette var altså en kar som var på lag med den nye tiden, en type guttunge som ikke fløy rundt og sa ITTE til alt nytt.

Det er 150 dager igjen til Stanges innbyggere skal hilse den nye tiden velkommen, da har de sjansen til å følge i Emils fotspor eller løpe etter far hans som kjeftet og smelte på alt mellom himmel og jord dagen lang. Da kan man stemme på folk som ITTE vil at Stangebyen skal ta steget inn i den nye tiden, men desentralisere det forsømte tettstedet til en plass bak kornsiloen, på andre siden av dobbeltsporet. Da kan det heies på ITTE forutsigbar velferd, ITTE respekt for rådmenn og kommunalt ansatte, ITTE sparing av penger for å sikre framtida, ITTE nytt Mjøssykehus, ITTE mjøssti i strandsonen, ITTE arealplan på høring, ITTE skoleungdom til Tyskland.

HA sier i en lederartikkel 8. april at Senterpartiet må bestemme seg for hvem de vil samarbeide med, slik at folk vet hva de skal stemme på. I Stange er det slik at dette begynner å bli klart, med eller uten Vedums velsignelse. Når Frps ordførerkandidat i kommunestyret fremmet Sps forslag fra formannskapet om at Stange sentrum skal styrkes ved at ny ungdomsskole på andre siden av dobbeltsporet forsterkes med aula og flerbruksrom, så er tegninga klar: Aasa Gjestvang og Truls Gihlemoen har bestemt seg. Da gjenstår det å se hvordan Høyre, Bygdelista, Nærmiljølista og KrF håndterer dette. Så langt ser det ut som om de bare dilter etter, men det kan endre seg. Venstre hopper jeg helt bevisst over i denne sammenheng, der i gården oppfatter jeg at blikket fra tid til annen er festet på helhetlige løsninger som peker framover. ITTE helt Emil, men dog.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke