Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Overenskomst: Erik Kristiansen snakker rundt sakens kjerne, skriver Terje Skog.Foto: Christian Olstad
 
I ledetog med de mest reaksjonære
Erik Kristiansen avviser i et innlegg i HA 7. juni at NHOs angrep på Heisoverenskomsten i 1996 har relevans til Oronas kamp i dag mot samme overenskomst.

Publisert: 11.jun.2018 15:09
Oppdatert: 11.jun.2018 15:09

For å begrunne sin påstand foretar Kristiansen sitt sedvanlige triks med å snakke rundt - ikke om - det som var sakens kjerne. HA treffer spikeren bedre enn de kanskje selv er klar over.

Fellesnevneren for NHO i 1996 og Orona i dag er deres kamp for å etablere en konkurrerende tariffavtale til Heisoverenskomsten. «Konkurrerende tariffavtale» er arbeidsgivers språk for dårligere vilkår. Kristiansen vil forlede avisens lesere til å tro at det vesentlige i saken i 1996 var at NHO hadde brutt en avtale med LO. Det sies det ingenting om i protokollteksten som avsluttet konflikten. Det som derimot sies er følgende: «Medlemsbedrifter i NHO som utfører ordinært installasjons-, reparasjons- og servicearbeid på heiseanlegg skal følge Heisoverenskomsten.» Altså verken benytte Elektrikeroverenskomsten eller for den saks skyld husavtaler.

Mens NHO måtte bite i det sure eplet og akseptere Heisoverenskomsten, kjemper Orona og Kristiansen innbitt for å kunne fortsette den humbugaktige innleievirksomheten som bedrives, hvor de innleide ikke har tilsvarende lønn som de fast ansatte, slik AMLs bestemmelser tilsier. Orona og Kristiansen vil ikke gi slipp på at mange av bedriftens ufaglærte heismontører utfører fagarbeiders oppgaver, men lønnes som hjelpearbeidere. Orona og Kristiansen stritter imot innføring av AFP, til tross for at de vet at folketrygdens pensjonsnivå er utilstrekkelig.

Eksemplene ovenfor illustrerer hvilken foretningsmodell Orona står for, nemlig å leie inn utenlandske arbeidere til dårligere vilkår enn lov og tariffavtale. Dette gjøres gjerne slik at ansvaret for ulovlighetene plasseres hos fiktive underleverandører, slik tilfellet var da to arbeidere fikk sparken på dagen i fjor, uten lønn i oppsigelsestida, før HMFs advokat ordnet opp. Saken illustrerer betydningen av bedriftsuavhengige tariffavtaler. Tariffavtaler har bl.a. formål at bedriftene skal konkurrerer om best produktivitet, og ikke om dårligst lønn. Et samfunn i utvikling skal appellere til produktivitet, effektivitet og kvalitet - ikke konkurranse på arbeidsvilkår.

Det som derimot skiller Oronas angrep fra NHOs angrep i 1996 er deres kamp for husavtale. Så langt gikk ikke NHO. På dette området er Orona og Kristiansen i ledetog med de mest reaksjonære kreftene i samfunnet. Den første landsomfattende tariffavtalen i Norge ble opprettet i 1907, mellom Jern- og metallarbeiderforbundet og Mekaniske verksteders landsforening. Etter dette gjennombruddet ble avtaler etablert på løpende bånd.

Nå er det nærmest opplest og vedtatt at landsomfattende og bedriftsuavhengige tariffavtaler er en av de viktigste ingrediensene i det som betegnes som den norske velferdsstat. Kampen for husavtaler, som Orona og Kristiansen med fynd og klem kjemper for, er derfor i sitt innhold en kamp for å rykke velferdssamfunnet tilbake til start. Det er enhver fritt å velge side i denne kampen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke