17. sep
LØTEN: Avstemning i kommunestyret forrige uke.FOTO: FRANK BRANDSÅS
 
I respekt for våre innbyggere
Svar til varaordfører Harald Romstad (HA 28. februar)

0
Publisert: 06.mar.2015 04:00
Oppdatert: 06.mar.2015 04:00

Meninger

Løten skal få et estetisk løft, som vil gjøre at flere vil bygge hus, skape voldsom næringsutvikling og ikke minst vil vi trives ekstra godt, fordi det skal bygges fotgjengerkrysning av Rørosbanen til 22 millioner kroner inkludert moms. Det mener i alle fall Harald Romstad.

Tallene lyver ikke, selv ikke med momskompensasjon, som viser at Løtens kostnader vil bli 17 millioner kroner, eksklusive grunnerverv. Romstad glemmer å skrive hele sannheten, for de 17 millionene er også eksklusive grunnerstatninger og kjøp av eiendom. Rådmannen har i saksutredningen for fotgjengerkrysningen, skrevet at «på nåværende tidspunkt er kjente utgifter til grunnerverv 0,5 millioner kroner over budsjettrammen.

Senere vil kostnader til grunnerstatninger komme i tillegg.» Det skal videre være erstatningsutbetalinger, og etter det kommer omkostninger til eiendomsoverdragelser. Dette er et prosjekt vedtatt av Arbeiderpartiet, et prosjekt med manglende kvalitetssikring, usikre momenter og ikke god nok oversikt over totalkostnader. Skulle jo bare mangle også, om det ikke var fem prosent sikkerhetsmargin. Vi er alle godt kjent med at i slike prosjekter skjer det alltid noe uforutsett. Det er trist at Romstad og Arbeiderpartiet syns det er greit å leke med innbyggernes skattepenger.

Det er også interessant at Harald Romstad skriver at framtidige kostnader til renter, avskrivninger og drift vil være to promille av Løtens samlede budsjett. Vi har ikke ved noen anledning blitt informert om framtidig driftskostnader. Dette finnes heller ikke skrevet i noe saksframlegg. Er det informasjon ikke hele kommunestyret har fått? Rådmannen sier at resultat av forhandlinger er vanskelig å forutse og budsjettere. Derfor lurer jeg på hvordan Romstad har kommet fram til de to promillene.

Å trekke inn svømmehallen som motpol for dette prosjektet er et dårlig argument. Svømmehallen ligger ikke i noen plan og var et forslag fremmet under budsjettforhandlinger. Det gir ingen indikator på om det var et godt eller dårlig tiltenkt prosjekt, det ble nedstemt før det var mulig å få laget noe forprosjekt.

23. mars 2011 ble Sentrumsplanen for Løten enstemmig vedtatt. Den inneholder undergangen under Rørosbanen, og at den står som tiltak, har vi vel aldri vært uenig om. Det vi derimot er uenig om, er nødvendigheten av en ny og kostnadene. Sentrumsplanen sier oppgradere eksisterende undergang under Rørosbanen, med kostnadsramme på 15 millioner kroner. Så kom denne reguleringsplanen, med prosjekt, fotgjengerkryssing av Rørosbanen, den fikk en helt annet kostnadsramme. Da høringsuttalelsene kom tilbake, kunne vi lese følgende fra Jernbaneverket: «Formålet med reguleringsplanen legger til rette for å oppgradere eksisterende undergang under Rørosbanen».

Jeg tror også på Løten, men har andre ambisjoner for hva slags næringsliv som må skapes. Vi trenger mer enn byggefirma, kontorjobber og jordbruk. Vi må skape arbeidsplasser så handelslekkasjen til Elverum og Hamar reduseres, men det hjelper ikke med universell utforming av en fotgjengerkrysning over Rørosbanen. Jeg har tro på å forvalte innbyggernes og kommunens penger på en fornuftig måte, slik måte at Løtens innbyggere virkelig kan føle at de er av betydning, og blir hørt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke