Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
BYGGING: Det er planer for å bygge i fem etasjer i Parkgata 31,
 
I utakt med behov og planer
Boligbygging: Hamar har vedtatte planer som skal ivareta alle innbyggernes interesser i boligutbyggingen. Hamar Rødt kan ikke se at de blir fulgt opp.

Publisert: 23.aug.2018 12:12
Oppdatert: 23.aug.2018 12:40

Flere avisoppslag de siste månedene viser at kommunen overlater boligutbygging til store, private selskap og deres selvfølgelige mål, høyest mulig inntekter. Leilighetene selges dermed så dyrt som folk kan betale. Mange finansierer kjøpet ved å selge huset de bor i. Dette utelukker store grupper i befolkningen som langt fra har økonomisk evne til verken å kjøpe de kostbare boligene som bygges eller blir ledige.

Boligplanen for Hamar 2015 – 2020 framhever særlig behov for leiligheter for aldersgruppen 65 + og boliger i ulike prisgrupper til eldre. Videre trengs små leiligheter og boliger i lav prisklasse til unge boligsøkere, førstegangsetablerere og arbeidsinnvandrere. Eneforsørgere er også en gruppe som ikke evner å kjøpe tilfredsstillende boliger, slik markedet er nå. 16. august, hadde HA innlegg som viste at også en stor del av studentene i kommunen mangler boliger.

Les også: Studentboliger - hva kan Hamar gjøre?

Vi vil også peke på at boligbehovet gjelder flere grupper. Det kommer fram av oversikt over husholdene i kommunen. I Hamar utgjør aleneboende hele 42,5 prosent av husholdene. Gruppen er sammensatt, flere er unge og mange er mennesker som er 65 år eller eldre. Planen opplyser: «Meglerne påpeker at det er for få små leiligheter i Hamar til gruppene unge og aleneboende. De leilighetene som selges ligger for mange for høyt i pris.» Dette er klar tale.

Vi ser en sammenheng mellom boligblokkene som bygges og aktuelle kjøpere i Hamar. Boligplanen 2015 – 2020 viser til at nye leiligheter er mest populære blant de over 50 år. Dette er først og fremst par uten hjemmeboende barn, som utgjør 31,6 prosent av husholdene i kommunen. Det er blant disse det er mest penger å tjene, og dermed bygger storselskapene boliger for denne gruppen. Å rette seg mot andre, de med mindre betalingsevne, som unge og aleneboende, er ikke interessant for utbyggerne. Det er lite å tjene på dem.

Utbyggerne vil fortsette å bygge leiligheter for folk de kan tjene mest mulig på. Flere innlegg i HA viser nettopp hvor godt selskapene «gjør» det, og at de blir flere. Senest 18. august ble vi presentert for et selskap som planlegger å rive en av byens historiske bygninger fra 1800-tallet for å bygge nytt leilighetskompleks på fem etasjer. Her ser nye utbyggere utsikter til god fortjeneste.

Kommunen må ta sitt ansvar for at boligbyggingen rettes mot andre deler av befolkningen enn de kjøpesterke. Blant annet er kommunen pålagt å kontrollere at boligbyggingen skjer i samsvar med gjeldende lover, planer og regler. Innovativ tenkning rundt den sosiale profilen for boligbyggingen i Hamar må til for å nå målet om at alle skal ha en god boligsituasjon. I reguleringsplanen for hvert byggeprosjekt kan kommunen sette krav til boligstørrelse for å motvirke store forskjeller i levekår.

Reguleringsplanen for kvartal 54 viser en administrasjon som nettopp ikke tar nødvendig hensyn til Boligplanen fra 2015 eller Kommunedelplan for Sentrum. Den er nå lagt ut til høring med frist for uttalelse 4. september. Det er ennå tid til å forandre planen.

Som det heter innledningsvis i Boligplan 2015 – 2020: «Egen bolig har betydning for sosialt liv, arbeidsdeltakelse, helse og trygghet.» Det gjelder vel hele befolkningen?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke