Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
OSLO-OL: Hjalmar «Hjallis» Andersen etter sin 10.000 meter på Bislett under vinter-OL i Oslo i 1952.Foto: NTB scanpix
 
Idretten har skapt et nytt klassesamfunn
Er vi på vei tilbake til tiden før 1947? Den gangen arbeidstakere ikke fikk lov av overklassen til å delta i den offisielle idretten. Arbeiderne måtte danne sine egne idretts-, musikk- og andre aktivitetsorganisasjoner.

Publisert: 08.nov.2017 16:08
Oppdatert: 08.nov.2017 16:15

Med Einar Gerhardsen som statsminister lyktes man å slå sammen Arbeidernes Idrettsforbund og Norges landsforbund for Idrett – det som dag kalles Norges Idrettsforbund (NIF). Eliten og arbeiderne kjempet etter det om ære i fellesskap.

Hadde ikke Gerhardsen lykkes med å slå sammen de to forbundene i 1947, ville Norge knapt fått medaljer under OL i Oslo i 1952, fordi Hjalmar Johan «Hjallis» Andersen og andre kom fra en arbeiderfamilie.

Ingen i verden løp 100 meter fortere enn postmannen Gustav Hansen i 1931, som løp på tiden 10,4. Gustav Hansen fikk ingen omtale eller offisiell ære, fordi han var en «arbeider». I historiebøkene den dag i dag står det at Gustav Hansen «tangerte» verdensrekorden på 10,5. Selv historieforfattere burde vite at en tid på 10,4 er bedre enn 10,5.

Er idretten igjen i ferd med å bli overklassens arena? Er forskjells-Norge i ferd med å knuse drømmen for mange? Skal talentene bli gode, trengs som regel det beste og dyreste utstyret, delta i de beste og dyreste treningsoppleggene osv. Selv med fulle stillinger og gode jobber, er det mange inntekter som ikke lenger strekker til. Arbeidstakerlønninger har stått stille siden 2008 jf FAFO-rapport (2016). Trygdede har tapt kjøpekraft på mellom 10.500 og opp mot 25.000 kroner siden 2014 (Pensjonistforbundet 2017).

I tillegg er det blitt slik at stadig flere arbeidstakere tilbys bare midlertidige ansettelser, med lave stillingsbrøker/deltid, nulltimers arbeidskontrakter, tilfeldige små jobber via bemanningsbyråer o.l. Og norske arbeidstakere, også våre nye landsborgere, utkonkurreres i stadig større omfang av billig arbeidskraft fra utlandet. Og NAV er blitt storleverandører av billig arbeidskraft under dekke av «arbeid for trygd».

At idretten er elitens arena kom til syne under OL på Lillehammer i 1994. Hovedtrekket var at rike, kongelige og politikere, og IOC-medlemmene fikk VIP-plassene, mens arbeiderklassen i all hovedsak fikk rulle ut røde løpere og jobbe gratis dugnad.

Er Einar Gerhardsens handling og drøm fra 1947 om idrettsfellesskap i ferd med å bli knust? Før 1947 ble arbeidstakere utstøtt fra idretten av eliten. I våre dager støtes arbeidstakere ut av den samme eliten gjennom økte økonomiske forskjeller og mangel av fordelingspolitikk. Men arbeidstakerne får fortsatt betale skatt/ bevilgninger til idrettsfestene, og til vinflaskene til «2.000 kroner» stykket, for NIF og de som må ha sosial smøring for at Norge skal få være med i den internasjonale samlingen av helkorrupte idrettsorganisasjoner.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke