hacklink
18. sep
 
Ikke alt er verdinøytralt
Torsdag 8. oktober hadde Linn Sigurdsen fått en hel side i HA til å drøfte så mange problemstillinger på en og samme gang, at det omtrent er umulig å forstå hva hun vil.

Publisert: 16.okt.2015 04:00
Oppdatert: 16.okt.2015 09:28

Men ett synes klart: Sigurdsen er et snilt menneske som vil alle vel. Hun synes også å framstå som en ildsjel – og hun vil ta vare på ungdommer. Hun vil ta vare på folk, uavhengig av livssyn, tro, erfaringer og evner.

Men så spør hun om «alt bør være livssynsnøytralt».

Nei, selvsagt må ikke alt det. Kristne, som henne selv, har tatt stilling til å tro på en bestemt religion. Det er en selvfølgelig rett hun og alle andre kristne har. Det samme gjelder muslimer, hinduer, urfolk – kort sagt: Alle har rett til å tro på hva de vil, såframt det ikke skader andre. Og min organisasjon, Human-Etisk Forbund, og jeg vil slåss til vår dødsdag for at Sigurdsen og alle andre skal få beholde og utøve sin tro eller livssyn.

Jeg tror Sigurdsen har latt seg inspirere til å ta pennen fatt på grunn av blant annet mine kommentarer om livssynsnøytrale seremonirom. Da er det viktig å forholde seg til akkurat denne ene, praktiske, hverdagslige problemstillingen.

I stedet drar Sigurdsen inn en mengde eksistensielle tanker og eksempler som «mer mellom himmel og jord». Hun spekulerer i om noen har trødd sin mening ned over andre – og at disse andre derfor ikke vil ha blant annet kristne symboler i sin egen begravelse. Jeg vil nødig, absolutt ikke være nedlatende eller arrogant, men må få si at denne «lapskausen» hadde nok blitt mulig å svelge, om hver ingrediens hadde blitt servert hver for seg. For oss som arbeider for å få etablert livssynsnøytrale rom er problemstillingen så enkel som dette:

Gjennom århundrene har det i Norge vært bygget kirker. Hver eneste kommune har en eller flere kirker, bedehus, kapeller og forsamlingshus. Derfor er det sett på som naturlig at alle skal begraves fra en kirke. Det er ikke naturlig, men unaturlig for stadig flere av oss. Og dette er viktig: Det er vi, skattebetalerne, som har betalt for alt dette – inklusive lønninger til en mengde prester og andre ansatte. Slik er det fremdeles.

Men, så er det noe av oss, som verken er krenket eller såret av kristenfolket. Vi har bare kort og godt tatt i bruk vår egen tankekraft – og kommet til at vi ikke tror på guder av noe slag. For oss er det ikke bevilget ett øre i statsbudsjettet til lokaler det er naturlig for oss å bruke.

Derfor ønsker vi ønsker oss så veldig ett lokale i hjemkommunene våre hvor vi i høytidelige og verdige rammer kan ta farvel med våre døde i henhold til vårt livssyn – ikke til andres tro. Og siden staten og kommunen har brukt og bruker milliardbeløp for å opprettholde statsreligionen, så mener vi som vil ha livssynsnøytrale rom ALLE kan bruke, at nå er det på tide at også vi blir tilgodesett og respektert for vårt livssyn.

Og da, når det skjer, vil Sigurdsens datters ord om å akseptere at vi alle er ulike, være en viktig ledetråd i riktig retning.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke