hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Ikke bare barna våre som er sårbare
Sykkelveg på Hedmarksvidda.

Publisert: 23.okt.2015 04:00
Oppdatert: 23.okt.2015 08:37

Man må kunne «legge farts-humper» i naturen på samme måte som i tettbygd strøk.

Vi har allerede mer enn nok tilrettelagte skogsbilveier for sykkelsporten på og rundt Hedmarksvidda og slike veier blir det dessverre stadig flere av over alt i landet. Trillesti (slik stiene fungerer i dag) bør være mer enn bra nok for å koble skogsbilveiene sammen.

Sykling på tilrettelagt veg ute i villmarka, det lille som fortsatt er igjen, er spesielt skadelig på barmark.

Det er i denne perioden at naturen er føde og oppvekst-stue for alt levende, både planter og dyr.

Sykling i villmark belaster naturen ekstra i denne årstiden. Enkel tilgjengelighet på sykkel langs tilrettelagte tverrforbindelser er spesielt skadelig når det er snakk om myr som har fungert som barriære og som må dreneres.

Stor menneskelig aktivitet, noen ganger i høy fart oppfattes som jagende på samme måte som en rovdyrflokk. Ville dyr får panikk og det oppstår fluktreaksjoner som fører til ubotelig skade, spesielt når det stadig gjentas. (Vi har allerede mistet villreinen på deler av Hedmarksvidda)

DNT har lenge kjempet mot snøscooter som belaster friluftslivet og våre lokale vinterdyr, men i sommersesongen er alt mye verre. Sykkelveien Vollkoia - Høyenhall er bare starten på sykkelrunde-prosjekter klekket ut av HHT-ledelsen med penger fra Gjensidige-stiftelsen og nærmest påført medlemmene.

Jeg mistenker at snøscooter-motstanden turistforeningen HHT fører derfor først og fremst er myntet på vår egen opplevelse av plagsom støy, forurensing og fart og ikke av naturhensyn.

Vi må da kjenne oss selv og forstå at dette i enda større grad gjelder for ville dyr?

DNT har etter min mening en Hedmarks-ledelse som skyter seg selv og alle sine lokale medlemmer i foten ved sitt gjennomførte sykkelvei-prosjekt som nå er planlagt videre over flere myrer og tvers gjennom naturreservatet mellom Kveådammen og DNT hytta Målia. Det ligger 10-12 prosjekter og venter! Dette er naturens fødestue og det siste som er igjen av noe som ligner skikkelig beskyttet villmark på denne vidda. De som driver skogen har i det minste forstått at man ikke forbinder slike veier.

HHT må tenke nøye gjennom sine holdninger på dette området og få avdelingen tilbake på sporet mot det enkle friluftsliv ved første og beste anledning. Vi har ingen tid å miste for snart har vi «elektrisk motoriserte ulveflokker» i tillegg til enkelte som bare tenker puls-målinger og tid over alt der inne. Vi er i ferd med å åpne Norges snilleste fjell mot naturens slemmeste arena.

Her er HHT i alle fall på ville veier med sin egen ville vei innover myrene.

Jeg har gitt opp og skal nå avslutte mitt livslange medlemskap i DNT samtidig som jeg kutter greina jeg sitter på hos HHT som stifadder. Alt i protest mot denne uvettige utviklingen. Dette ønsket jeg av hele min natur å unngå men nå mener jeg traneplogen vår og høst er langt langt viktigere!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke