Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Utfordres: Styret i aksjonsgruppa, fra venstre Anne-Lise Bakken (Ap), Solveig Seem (H) og Erling Behrens (Frp) utfordres her til å si noe også om kvaliteter.Foto: Hanne Maren Torpen Hokstad
 
Ikke det eneste kriteriet
Aksjonsgruppen «Dobbeltspor snarest» skriver i HA 28 desember. Leder Anne-Lise Bakken har et godt poeng. De vil ha dobbeltspor til Hamar og Lillehammer så fort råd er.

0
Publisert: 01.jan.2016 04:00
Oppdatert: 02.jan.2016 09:14

Det er det vel ingen som er uenig i. Alle som i det hele tatt er opptatt av kollektiv- løsninger mener det samme. Så hvorfor da lage en aksjonsgruppe med et slikt selvsagt budskap? Jeg vet ikke om noe politisk parti som ikke vil ha dobbeltspor nå, helst i går. Ikke noen av deres velgere heller. Og heller Ikke noen annen jernbaneaksjonsgruppe. Så hvorfor ha aksjon for det selvsagte?

Aksjonsgruppen «Dobbeltspor snarest» har derimot et stort problem. Gruppen sier ingen ting om kvalitet og verdivalg. Som om det eneste viktige ved jernbaneutbyggingen er «fortest mulig». Som om alle alternativer er like gode og det er likegyldig for hvilket alternativ som velges. Bare dobbeltsporene kommer. En slik innsnevret målsetting er i et lengre samfunnsperspektiv syltynn og ulogisk.

I sitt innlegg, på vegne av aksjonen «Dobbeltspor snarets», legger riktignok Anne-Lise Bakken fram et viktig anliggende. I tillegg til «raskest» ber hun om «enighet». Kommunestyrene bør være samstemte. Politikerne i Stange, Hamar og Ringsaker må lære seg til å bry seg om hverandre, støtte hverandre og samarbeide om løsningen. Det er viktig og riktig. Men aksjonen «snarest» mener vel ikke en hvilken som helst løsning, - bare det skjer fort?

Det store problemet med aksjonen «snarest» er at den ingen ting sier om kvalitet, om overordnede mål «Snarest» kan ikke være det enste kriterium for en god jernbaneløsning. Ordførere, og andre støttepersoner til aksjonen, må da ha noe mer å komme med enn «snarest». Aksjonsgruppen hopper over de utfordringer utbyggingen stiller oss overfor. Man må ville ha noe mer enn bare et dobbeltspor. Men hva da?

Man må ville noe mer med byen Hamar enn bare å ha dobbeltspor her eller der. Det samme gjelder Tangen, Stange, Jessnes, Moelv! Man må se jernbaneutbygging i sammenheng med de visjonære regionale planer og lokal utvikling. Dobbeltspor til Stange, Hamar og Ringsaker er et såpass stort inngrep i lokalsamfunnene, og vil gi slike muligheter, at aksjonister og politikere må mene noe mer om de prioriteringer man satser på. Om de overordnede verdier de styrer utviklingen etter. De må si noe om de muligheter de vil at jernbaneutbyggingen skal legge til rette for. Dette gjør ikke aksjonistene i «snarest».

Nå utfordrer jeg aksjonen til å si tydelig fra om hvilke kvaliteter de mener en jernbaneutbygging skal ta vare på ut over at det skal gå doble spor. Og at dette skal skje snarest.

«Snarest» kan være helt ødeleggende, om det ikke underordnes kvalitet og overordnede verdier og planer. Hvilke mål har aksjonen for framdriften av dobbeltspor gjennom byer og lokalsamfunn utover at utbyggingen skal skje snarest?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke