Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
DEMENT: Innesperret, uten å ha gjort noe galt.
Illustrasjon: Frank May, NTB Scanpix
 
Ikke gjort noe galt - buret inne
Det haster med å gjøre noen grep for å bedre menneskeverdet for mennesker med diagnosen demens.

Publisert: 23.mai.2016 04:00
Oppdatert: 23.mai.2016 11:15

Endelig. Der kom det! Søkelyset på skjebnen til de som får diagnosen demens!

Når en så profilert instans som pasient-og brukerombudet i Hedmark og Oppland, Tom Østhagen går ut med en så sterk artikkel som i HA onsdag 18. mai, må det tas på alvor.

For som han så riktig beskriver det: her blir personer som ikke har gjort noe galt, mot sin vilje, innesperret og fratatt sin frihet.

Jeg har sjøl ingen erfaring som pårørende til personer med demens. Men som samfunnsborger kan jeg ikke unngå å bli oppbrakt, for ikke å si opprørt over det jeg ser og hører.

For frihetsberøvelse er av de strengeste straffetiltak i vårt samfunn, vedtatt etter lov og dom for personer som står bak kriminelle handlinger.

Men hva kan gjøres for personer med demens som må beskyttes mot seg sjøl, og ikke minst: hensynet til slitne pårørende? Det må bli å søke andre løsninger og samtidig sørge for pasienters rettsikkerhet.

I Danmark har det den senere tid pågått en større debatt om dette tema. Der har de også satt i verk en del prøveprosjekt som ivaretar rettssikkerhet og fører til en bedre tilværelse og trivsel, både for pasienter, pårørende og framfor alt, også for de ansatte.

Deres arbeidssituasjon må heller ikke undervurderes.

Jeg sier ikke at all tvang må unngås. Det må gjøres tiltak. Men mange av de som i dag låses inne, burde få et mer tilpasset tilbud. I dette sykdomsbildet finnes det mange varianter.

Men hva kan endres?

Jeg vet at i min egen kommune, Ringsaker er dette et aktuelt tema. Kommunalsjef for helse og omsorg, Sverre Rudjord, har i et åpent møte uttalt at det er alt for mange som ikke skulle vært på sykehjem av denne pasientgruppe. Jeg føler meg derfor trygg på at det både forskes og tenkes i retning av en helt annen praksis, i tråd med menneskerettighetene.

I sammenheng med nytenkning, vil jeg også rette oppmerksomheten mot en underkommunisert gruppe: de pårørende.

Som en følge av å bli igjen alene, når partneren blir innlagt, oppstår følelser som kan være langt mer belastende enn ved dødsfall. Sorg, savn, ensomhet blandet med samvittighetskvaler: burde jeg ha holdt ut lenger?

Når pårørende så får diagnosen depresjon, er piller tilbudet som gis. Ikke noe mer. De kan også snart få omsorgsbehov.

Men hva hjelper nytenkning om verdighetsbedring for personer med demens dersom våre politikere ikke bevilger penger?

Det er kommunen som har ansvar for all helsepolitikk. Og da hjelper det ikke stort om fag-etater roper et varsku, om ikke de som vedtar våre helseplaner spiller på lag.

Klart det er økonomi det dreier seg om.

Men når en vet at en institusjonsplass koster minst millionen i året, burde det være rom for mange andre løsninger enn dagens, uten at kostnadene blir vesentlig større.

I nytenkningen er jeg også sikker på at det ligger tanker om et bedre tilbud om aktiviteter som kan gi stimulanser. Som en beboer sa til meg: «her er det så kjedelig at en kan daua».

Og jeg brenner for frivillige aktører, her er det mange med uforløste ressurser.

Å bli fratatt friheten, å bli buret inne, utløser naturlig nok sinne og aggresjon. Det må være den sunneste av alle reaksjoner, Men slik systemet er i dag, skjønner jeg at innesperring er en tvangsløsning i mangel av noe bedre.

Vi er på overtid i å finne løsninger som kan bedre menneskeverdet for personer med demens.

Men alt går så sent i det kommunale systemet. Tida går og mange lider. Så nå haster det å gjøre noen grep!

Og for all del: gjør det før jeg skulle være så uheldig å få demens-diagnose og bli innestengt.. Jeg skal love at jeg kommer til å skrike høyest av alle. Ja, sikkert både banne og sverge.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Bjørg Kolltveit
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke