Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
Pelsdyr: Pels er ikke et miljøvennlig produkt, skriver Hanne Johansen.
 
Ikke hemmelig at NOAH jobber for alle dyrs rettigheter
Det virker som om Kjersti Røhnebæk fra Ringsaker Sp har misforstått NOAHs arbeid når hun i HA 6.12. spør hvilken næring vi skal «angripe» når avvikling av pelsdyroppdrett er et faktum, og om våre tilhengere er klar over hva de støtter.

Publisert: 09.des.2016 16:27
Oppdatert: 09.des.2016 16:27

Vi har aldri utgitt oss ut for å være en organisasjon som kun jobber for pelsdyrene. Tvert imot er vi både stolte av og tydelige på at NOAH jobber for alle dyrs rettigheter og mot all utnytting av dyr. En titt på nettsiden eller facebooksiden vår bekrefter dette, og det er noe vår stadig voksende medlemsmasse, hundrevis av frivillige og over 140.000 facebooktilhengere er fullstendig klar over. Dyrs rettigheter engasjerer stadig flere, også landbruksdyrenes.

NOAHs arbeid bygger på kunnskap om dyrs behov og deres rike følelsesliv. Vi vet at dyr har behov for, og ønske om, å utfolde seg på en måte som er naturlig for dem. Vi vet at dyr føler glede, redsel, trygghet, omsorg og smerte som oss, og vi vet at hvert liv er verdifullt for den som har det. Hvilken rett har vi til å ignorere dette? Hvilken rett har vi til å utnytte og ta livet av andre levende og følende individer som ønsker å leve – når vi ikke må?

Selv om dyr er domestiserte betyr ikke det at deres ønske om å utfolde seg og å leve er avlet bort – ingen dyr trives i trange bur, binger eller båser. Vi ville aldri utsatt en (domestisert) hund for det vi utsetter andre dyr for i kjøttindustrien. NOAH ønsker selvfølgelig ikke å slippe alle dyrene ut – vi ønsker at det sluttes av avle frem dyr hvor formålet er å sperre dem inne og ta livene deres. Parallelt jobber vi for å forbedre forholdene for landbruksdyrene, for eksempel for kuers rett til å komme ut på beite.

Røhnebæk forsvarer pelsdyrnæringen med at den hjelper kjøttindustrien ved å kjøpe slakteriavfall til pelsdyrfôr. Men at en uetisk næring hjelper en annen er ikke et godt argument for å oppretthold den. Det er heller ikke slik at avfallet hadde vært ubrukelig uten pelsdyrnæringen: Naturvernforbundet mener at slakteriavfall er mer egnet for biogassanlegg, og at det er et forurensingsproblem at det heller brukes som pelsdyrfôr. Pels er ikke et miljøvennlig produkt: Studier fra Ce Delft konkluderer med at «en minkpels alltid vil ha en større påvirkning på miljøet enn fuskepels».

Det stemmer at NOAH oppfordrer til å velge vegansk mat, noe stadig flere også gjør. Det å spise plantebasert er både det beste valget en kan ta for dyrene som utnyttes i disse industriene, et av de aller mest effektive tiltakene en kan gjøre for klimaet, miljøet og verdens matsikkerhet, og er samtidig et sunt valg. Mens Røhnebæk er skeptisk, sier Helsedirektoratet at «en balansert og variert vegetarkost egner seg for folk i alle livsfaser, inkludert under svangerskap, ved amming, i spedbarnsperioden, for barn og unge og for idrettsutøvere.»

I Norge 2016 har de aller fleste mulighet til å velge om de vil spise dyr eller ikke. Vi har også mulighet til å produsere langt mer næringsrik plantemat fremfor animalsk, hvis vi satser. Veganere tar ikke «avstand fra vår historie». De følger med i tiden, og tar et kunnskapsbasert, etisk og fremtidsrettet valg som både gagner dyrene, miljøet og matsikkerheten til jordens befolkning.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke