hacklink
18. sep
 
Ikke imot skade- felling av rovdyr

Publisert: 05.jul.2017 11:24
Oppdatert: 05.jul.2017 11:26

I Østlendingen 29. juni og Hamar Arbeiderblad 30. juni råder Torstein Hervland naturvernere til ikke å protestere mot skyting av ulv og andre rovdyr i Norge, særlig fordi det er så mange av dem i andre deler av verden. Da ville flere bli naturvernere, mener han. Naturvernforbundet i Hedmark har vist betydelig forståelse for sauebønders utfordringer med rovdyr. Vi har ikke protestert mot skadefellinger av rovdyr når sau er blitt angrepet, under forutsetning av at man kan identifisere hvem som har forvoldt skaden. Vi har vært tilbakeholdne med å protestere mot uttak av ulv utenfor ulvesonen når klar fare for angrep på husdyr foreligger. Innenfor ulvesonen mener vi at ulv ikke skal felles, med mindre det er klart at rovdyret volder alvorlig skade.

Samtidig har Naturvernforbundet i Hedmark søkt dialog med bøndenes organisasjoner for å utvikle og finne fram til driftsformer for sauehold i Hedmark, der sjansene for rovdyrkonflikter minskes. Nåværende århundregamle driftsform med sauebeiting på utmark med minimalt tilsyn fører erfaringsmessig til betydelige tap i noen områder, selv om nasjonale tall viser at minst 6 ganger så mange sau på utmarksbeite omkommer av helt andre grunner enn rovdyrangrep. Selv om hvert eneste eksemplar av de 4 rovdyrene blir totalutryddet i Norge, vil det fremdeles dø 110.000 – 120.000 sauer hvert år på utmarksbeite i Norge. Det må vi gjøre noe med. Naturvernere er også dyrevernere, vi vil også redusere ulykkene som tar liv av husdyr.

Naturvernforbundet i Hedmark er spesielt skeptisk til uttakene av hele eller deler av grenserevirene til ulv i Hedmark. Disse revirene forhindrer at streifulver fra Sverige lett kommer inn på beiteområdene i Norge. Det er streifulver som forårsaker de store skadene vi har sett de siste ukene, og DNA-analyser viser at de fleste eller alle sauedrapene er forårsaket av streifulv fra Sverige. Å ta ut grenserevirene, som Rovdyrnemndene foreslår, vil legge sauenæringen i østlandsområdet vidt åpent for svensk streifulv. Med nedskyting av alfadyrene i familieflokker øker sjansen for at gruppene splittes opp og også norske ulver blir streifdyr. Vi mener at den biologiske logikken i Rovdyrnemndenes forslag er særdeles mangelfull og bare vil gjøre vondt verre. Støtte til virkelig forebyggende tiltak for å hjelpe sauebønder og hjelp til omstilling må ha prioritet.

Fylkesstyremedlem, Naturvernforbundet i Hedmark

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke