Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Ikke klag sånn på russen
«For å si det sånn, så var halve russedressen min brent opp på nasjonaldagen i 1995, men det ble folk av meg til slutt», skriver journalist Stian F. Steinsvik i denne kommentaren.

Publisert: 13.mai.2016 08:36
Oppdatert: 13.mai.2016 08:36

Nesten hver grytidlige dag jeg logger meg på Twitter når jeg nå har rollen som nettvakt, ligger det en melding fra politiet om naboklaging etter bråk fra russen. 

Den siste meldingen gjaldt i tillegg til for høy musikk, også nakenopptredener. 

Det klages og sutres over at russen drikker seg fulle og at de lager sanger med tekster som flørter med narkotika, akkurat som om hip hop-miljøet i New York og Los Angeles synger om blomsterenger og skyfri himmel.

Russedressen som brant

Det jeg lurer på: Har aldri disse klagerne vært ungdommer? Ha de aldri vært russ?

I 1995 tredde jeg på meg russedressen: Ja, vi kan godt snakke om at russefeiringen har tatt vel av i kommersiell retning. At pengebruket og kravet om fancy busser har blitt for overveldende, men jaggu bråkte vi også. Jaggu spilte vi også skyhøy musikk med forsterkere drevet av dieselaggregat til foreldres store fortvilelse. Og jaggu gjorde vi mye dumt.

Ja, jeg kan vedde på at våre elleville påfunn var drøyere enn å springe naken over Stangebrua.

For å si det sånn, så var halve russedressen min brent opp på nasjonaldagen i 1995, men det ble da folk av meg til slutt.

Når jeg treffer ungdommer gjennom jobben slår det meg alltid hvor reflektere de er. Hvor opplyste de er om samfunnet rundt seg. Av og til tenker jeg at det er litt skremmende at 17-18-åringer er såpass velformulerte og dannede. Av og til tenker jeg at de kanskje skulle være litt mer rebelske. Jeg savner pønkerne.

Generasjon perfekt

Til daglig hører vi om at det er en «generasjon perfekt» som vokser opp nå. Det snakkes om at ungdommene har blitt så like. At det ikke finnes opprør lenger. Går du på en ungdomsskole så ser alle jentene nesten helt like ut med langt lyst hår og temmelig like klær. Pønkerne og frikerne er forsvunnet, og disse jentene går rundt bøyd over mobilen sin som de søker bekreftelser og likes fra. Det er en grunn til dette. Ungdommen presses fra alle kanter og i sosiale medier til å opptre perfekt. Til å ikke gjøre feil. Til å være flink på skolen, og til å skape en karriere. Det drikkes langt mindre blant de unge i dag. Kriminaliteten går kraftig ned. Utdannelsen går opp.

Og når de først skeier litt ut noen uker i mai, så får de høre det.

Jeg tror det er en ting som har endret seg mye siden jeg var russ i 1995, og det er ikke russen, men terskelen for å klage og sutre.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Stian F. Steinsvik er journalist i HA.
FOTO: Trond Lillebo
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke