buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Demens: Terje Hagen er daglig leder for fylkeskontoret for Hedmark og Oppland for Nasjonalforeningen for folkehelsen. Her frontet han TV-aksjonen i 2013, som var viet demenstiltak.
Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen
 
Ikke legg ned demenstilbudet på Lillehov
Hamar, Stange og Løten er «fyrtårn» i Norge med sitt aktivitetstilbud på Lillehov. Det bør de fortsette med å være.

Videreføring av det interkommunale dagaktivitetstilbudet på Lillehov i Løten til yngre personer rammet av demens i Løten, Hamar og Stange.

Nasjonalforeningen for folkehelsen, Hedmark fylkeslag og Hamarregionen demensforening gikk i 2013 inn i et samarbeid med ovennevnte kommuner. Ei ressursgruppe bestående av representanter fra de tre kommunene, representant fra alderspsykiatrisk avdeling på Sanderud, fra Lillehov, brukerrepresentanter og fra Nasjonalforeningen for folkehelsen har samhandlet om prosjektet. Gjennom penger fra Extrastiftelsen bidro vi til å få utprøvd dette tiltaket i to år.

Helt fra søknaden om penger ble sendt har det vært viktig å forankre tilbudet i de tre kommunene. I prosjektperioden skulle vi prøve ut og vise hvordan en slik interkommunal løsning kan fungere og samtidig arbeide videre med å forankre tilbudet i alle tre kommuner.

Innledningsvis bekreftet alle kommunene at de ville videreføre tilbudet etter endt prosjektperiode som nå utløpet dette året. Resultatet av dette interkommunale dagtilbudet for yngre trekkes nå fram på Nasjonale og regionale konferanser som et av to Nasjonale modellprosjekter/ «fyrtårn».

Dette tilbudet er skreddersydd for yngre personer med demens, en meget alvorlig sykdom. Tiden fra diagnosen blir stilt til vedkommende eventuelt havner på en kommunal institusjon er ekstra utfordrende for yngre og for deres nærmeste pårørende.

I denne fasen, når sykdommen rammer, er fortsatt pårørende ofte i en jobbsituasjon. Pasient og pårørende er også som regel fortsatt fysisk aktive. Det bør være et mål å forlenge den fasen slik at man kan bo hjemme lengst mulig før man eventuelt trenger en institusjonsplass.

Dette er et «opplest og vedtatt» mål i de fleste kommuner. Dagaktivitetstilbud er definitivt et av de viktigste tilbud kommuner kan tilby både til pasient og pårørende hvis man ønsker å utsette et institusjonsbehov.

Et fortsatt interkommunalt dagaktivitetstilbud ved gården Lillehov i Løten vil koste Hamar/Stange kommuner og Løten kommune henholdsvis 210.000 og 170.000 kroner for til sammen seks plasser pr. uke, eller mellom 35.000 og 28.000 kroner pr. plass/år. Forskjellen er transportkostnadene som er noe ulike.

Disse utgiftene er etter vår mening småpenger i en stor sammenheng. Hvis dette tilbudet kan utsette behovet for sykehjemsplass ett år, vil kommunene samfunnsøkonomisk spare betydelige penger pr. person. En sykehjemsplass er i 2015 beregnet å koste kommunene mellom 1-1,2 millioner kroner. Dette varierer noe fra kommune til kommune. Dette interkommunale tilbudet for noenlunde jevnaldrende og «likesinnede» oppleves meget meningsfylt og også avlastende for pårørende.

Tilbudet vil kunne innebære at pårørende også kan stå lenger i egen jobb og ha mer overskudd til omsorg og trivsel på fritida. Samtidig vil gode aktivitetstilbud bidra til mestringsfølelse og bedret livskvalitet i en vanskelig livsfase.

På Lillehov vektlegges spesielt mulighetene for fysisk aktivitet. Yngre personer rammet av demens for eksempel i aldersgruppen 55-70 år trenger opplagt andre dagaktivitetstilbud enn eldre, for eksempel i aldersgruppen 75-90 år, som er rammet av samme sykdom.

Egne dagaktivitetstilbud til yngre nevnes spesielt som prioritert tiltak i de «Nasjonale føringer for oppfølging av yngre med demens» som for tiden er under utarbeidelse i regi av Helsedirektoratet og blir ferdig i 2016. Kommende uke er det en Nasjonal demenskonferanse. I den forbindelse presenteres den nye Demensplan 2020 som nå erstatter Demensplan 2015. I denne er dagaktivitetstilbud et av de store framtidige satsingsområder.

Vi håper kommunene Hamar, Løten og Stange fortsatt vil være «fyrtårnkommuner» i forhold til dagaktivitetstilbud til yngre. Med håp om en videreføring av tiltaket i 2016.

 
Artikkelforfatter: Inger Veflingstad.
Artikkelforfatter: Terje Hagen
Artikkelforfatter: Olav Teppen.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat