16. sep
NORSKOPLÆRING: I flere leserinnlegg denne uken kan vi lese faglige argumenter for hvorfor det er viktig å satse på norskopplæringen for nyankomne elever. Foto: Trond Lillebo
 
Ikke legg ned velkomstklassene
Rådmannen i Hamar hadde i sin innstilling til handlings- og økonomiplanene lagt inn et kutt tilsvarende 1,5 lærer-årsverk i velkomstklassene i grunnskolen.

0
Publisert: 01.jul.2016 04:00
Oppdatert: 01.jul.2016 07:44

Opposisjonspartiene (Ap, SV, Pp og KrF) og posisjonspartiene (BBL, Høyre, MDG, Venstre, Sp og Frp) hadde to helt ulike løsninger på dette. Mens vi foreslo midlene tilbake i potten, foreslo posisjonen å kutte hele potten på tre millioner kroner fra 1. januar 2017. Deres begrunnelse for dette, er å følge «beste praksis» med henvisning til Osloskolen. De foreslo deretter 1, 2 millioner kroner fra de tre millionene tilbake til styrking i alle skoler. Det reelle kuttet for Hamarskolen er altså på 1, 8 millioner kroner.

I flere leserinnlegg denne uken kan vi lese faglige argumenter for hvorfor det er viktig å satse på norskopplæringen for nyankomne elever. Fra et av Norges aller sterkeste fagmiljøer, Høgskolen i Hedmark (HIHM), blir politikerne advart mot å ta dette grepet. De skriver blant annet: «Velkomstklasser fungerer som et læringsrom der elevenes stemme blir hørt, språket er i aktiv bruk og elevene får tett oppfølging av lærere med flerspråklig og flerkulturell opplæring». Flere leserinnlegg fra lærere understreker det samme og i et notat fra grunnskolesjefen kan vi lese:

«Når ressursene fjernes, vil det kvalitative tilbudet for alle elever i alle grupper i Hamarskolen bli dårligere.» Grunnskolesjefen referer også til en rapport publisert sist uke fra Kunnskapsministeren som opplyser at en minoritetsspråklig elev uten god nok opplæring, vil koste samfunnet i gjennomsnitt 2,6 millioner kroner. Høyre skriver på sine nettsider at de mener det å gå på nærskolen og slippe å flytte på seg, er det viktigste argumentet. Det er et poeng som både er verdt å ta med seg, og som skolene med velkomstklassene gjør kompenserende tiltak for. Men opp mot alle fordelene er vi mange, inkludert fagmiljøet ved HIHM, som mener det ikke er god nok grunn til å legge ned velkomstklassene. Og slett ikke ved at man samtidig tar ned budsjettet i Hamarskolen med 1,8 millioner kroner. Hvis hensikten var å få til bedre løsninger ved at elever går på nærskolen, så ville nummer én være å ha en dialog med fagmiljøet og nummer to å ikke kutte i budsjettet.

Og kuttet burde vært gjort gjeldende fra høsten 2017. Da hadde man hatt våren til å gjøre de nødvendige grep etter budsjettmøtet i desember. Men vedtaket gjelder fra 1. januar 2017. Og rådmannen bekreftet på formannskapsmøtet 29.06 at dette er den marsj-ordren han følger. En prosess med oppsigelser og omplasseringer må derfor startes på høsten.

«Barn og unge først» er slagordet til Hamar. Derfor må kutt-tiltak for sårbare grupper blant barn og unge være faglig basert og dialogen med involverte parter være hensyntatt. Det er ikke gjort i denne saken.

Men det er lov å snu! – men det må gjøres nå, ikke i desember.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke