hacklink
18. sep
 
Ikke legg ned videreutdanningen!

Publisert: 27.jan.2019 15:15
Oppdatert: 27.jan.2019 15:38

22. november 2018 vedtok styret ved Høgskolen i Innlandet at videreutdanning i anestesisykepleie ved skolen skulle nedlegges. Det var ikke kjent for oss i fagmiljøet at studiet sto i fare for å bli nedlagt, og vi i styret i Anestesisykepleiernes Landsgruppe av Norsk Sykepleierforbund (ALNSF) Hedmark stiller oss undrende til prosessen i forkant av vedtaket. Prosessen virker å ha vært lukket og det har ikke vært informasjon ut til fagmiljøet om en aktuell nedleggelse av studiet. Det virker på oss som at dette er en forhastet beslutning og at det er gjort lite for å finne løsninger for å kunne videreføre studiet.

Anestesisykepleiere har en livsviktig funksjon ved norske sykehus. Vi gir bedøvelse og narkose til alle pasienter som skal til kirurgiske inngrep. Anestesisykepleieren har stor akuttmedisinsk kompetanse og anestesipersonell er faggruppa som er spesialister på ivaretakelse og opprettholdelse av frie luftveier, noe som er vesentlig ved gjenopplivning og opprettholdelse av liv.

I tillegg til at vi har vårt virke på operasjonsstua og prehospitalt, har vi spisskompetanse på flere ting som mange instanser ved sykehuset benytter seg av. Både røntgenavdelingen, gastrolab, sengepostene og akuttmottak. Vi bistår også psykisk helsevern og pasienter som får ECT-behandling.

For å kunne utøve anestesisykepleie må man være utdannet sykepleier med noen års erfaring, og deretter ha videreutdanning i anestesi. Anestesisykepleie er altså en spesialitet som ikke kan erstattes av en sykepleier uten videreutdanning. Kullene på videreutdanning for anestesisykepleie ved Høgskolen i Innlandet (tidligere Høgskolen i Hedmark) har ikke vært store, men høgskolen har klart å videreutdanne nok sykepleiere slik at behovet for anestesisykepleiere ved sykehusene er blitt dekket.

Men nå ser vi i styret ved ALNSF Hedmark med stor bekymring på framtida siden høgskolen velger å legge ned studiet. Første generasjon anestesisykepleiere er i ferd med å gå av med pensjon og vi er midt i et generasjonsskifte. Sykehusene i Innlandet vil også i nær framtid ha behov for å ansette anestesisykepleiere. Men hvor skal disse hentes fra og hva vil skje med rekrutteringen til yrket når studiet legges ned? Nærmeste studiested som tilbyr videreutdanningen vil være NTNU Gjøvik, men her er det få plasser, og vil det være like attraktivt for en sykepleier som bor i Østerdalen eller i sørfylket å måtte pendle til Gjøvik for videreutdannelse?

Ved at det blir færre anestesisykepleiere i distriktet vårt og ved at det blir vanskeligere å få besatt anestesisykepleiestillinger ved sykehusene i Innlandet, kan det i verste fall føre til at sykehusene må ta ned aktiviteten på operasjonsstua. Dette vil igjen kunne føre til lengre ventelister for pasienter som skal til operasjon og andre undersøkelser som krever anestesi, og at pasienter oftere må strykes fra operasjonsprogrammet.

Vi mener høgskolen har et samfunnsoppdrag og et samfunnsansvar til å utdanne personell til sykehusene våre. Vi håper Høgskolen i Innlandet viser at de er sitt ansvar bevisst, og gjør om vedtaket om nedleggelse av videreutdanningen i anestesisykepleie.

Styret ALNSF Hedmark

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke