Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Ikke narr med følelser

Publisert: 23.mar.2018 14:11
Oppdatert: 23.mar.2018 14:31

Geir Bjørnar Smebye og den såkalte folkeaksjonen er ikke gammel nok til å ha opplevd det han kaller strandsonen i det som er Hamars bryggeområde. Det er heller ingen andre nålevende som har opplevd hva dette området var før jernbanen kom.

Dette skrev Geir Bjørnar Smebye.

Før jernbanen kom, var det private hager/grøntområder for gårdeierne langs det som nå er Strandgaten og disse områdene var ikke tilgjengelig til publikum. De var private og hadde høye gjerder. Og nedenfor disse private hagene, mot vannkanten, var det stein og atter stein, ikke noe som kan kalles strand. Resten av området, med sine steinbrygger, var forbeholdt passasjer og godstransporten som var på Mjøsa før jernbanen kom. Det var også stor aktivitet etter at jernbanen kom, da Hamar var endestasjon noen år, før utbygging skjedde videre nordover.

Jernbanebrygga, som ligger skjult under bygget som i dag huser et treningssenter, hadde stor lastekran. Det hadde også Skibladnerbrygga, men disse er for lengst fjernet. All transport av varer og passasjerer foregikk med små damplastebåter og Hamar var en viktig havn. Derfor har det aldri vært noen strandsone i Hamars havnebasseng.

Og før disse private hagene med store epletrær og lignende som skjulte Mjøsa fra Strandgaten? Ja, da var det ingenting, for da lå ikke Hamar der den ligger i dag, men ute på Domkirkeodden, før byen ble brent av svenskene.

Det var faktisk at da jernbanen ble anlagt gjennom Hamar at gårdeierne langs Strandgaten overlot hagene sine til Hamar kommune og Hamars befolkning, i det som i dag er Strandgateparken.

Det denne folkeaksjonen kaller strandsonen er oppkonstruert og har ikke noe med fakta å gjøre og hvis Folkeaksjonen tror at strandsonen blir som på fantasiskissene til Bjørklund, er dette utopi såfremt ikke Smebye og Bjørklund selv betaler for denne opparbeidelsen. Det meste av området eies også at Staten ved Jernbaneverket.

Folkeaksjonen fører i grunnen folk bak lyset, da mange tror at jernbanen skal følge Ridehus- og Furubergstranda nordover fra Hamar stasjon, i det som ER strandsonen. Sånn er det ikke. Nå har imidlertid Smebye avklart at dette ikke stemmer, strandsonen Folkeaksjonen snakker om er Hamar havneområde. Jeg vil oppfordre Smebye og hans tilhengere å holde seg til fakta og ikke narre med følelser.

verken det ene eller andre

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke