17. sep
 
Ikke noe å spare ved å legge ned Friskliv Senior
Helsestasjon for eldre i Hamar Kommune (HK) ble opprettet i 1980, som Norges første kommunale forebyggende tjeneste for eldre. I 2014 ble den en del av Frisklivssentralen, og skiftet navn til Friskliv Senior (FS).

Publisert: 23.sep.2016 04:00
Oppdatert: 23.sep.2016 06:28

Ett av målene til FS er å støtte eldre til å ta vare på egen helse. Tjenesten gjennomfører hjemmebesøk, driver ulike kurs/samtalegrupper og samarbeider med frivillige om drift av trimgrupper. De har kontakt med mange elder, noen eldre er i en sårbar livssituasjon, knyttet til ting som sykdom, tap, ensomhet. De kan følge opp over tid og har muligheten til å være med og snu en negativ utvikling og kan dermed utgjøre en vesentlig forskjell i enkelte eldre menneskers liv.

Samhandlingsreformen løfter frem forebyggende og helsefremmende arbeid som et viktig tiltak for å møte de store årskullene med eldre som kommer. Den bærende idéen er prinsippet om å forebygge mer for å redusere eller utsette behovet for behandling, pleie og omsorg.

HK har vært en pioner gjennom sin lange erfaring med forebyggende arbeid rettet mot eldre, og mange kommuner har gjennom årene henvendt seg hit for å få kunnskap og erfaringer. FS har delt erfaringer gjennom foredrag og posterpresentasjon ved en rekke konferanser nasjonalt og internasjonalt.

I perioden 2012-16 har FS deltatt i et nasjonalt prosjekt i regi av Helsedirektoratet, for å utvikle modeller for forebyggende hjemmebesøk. Dette arbeidet skal danne grunnlag for en nasjonal veileder som skal være ferdig i utgangen av 2016.

I et rundskriv om den kommende veilederen kommer det frem at «Helse- og omsorgsdepartementet anser forebyggende hjemmebesøk som et sentralt virkemiddel i kommunenes forebyggende arbeid, som kan føre til at flere kan leve lenger i egen bolig og oppleve større mestring i egen hverdag, og dermed økt livskvalitet». Det understrekes at det er vesentlig at disse helsesamtalene utføres av personer med fagkompetanse på aldring.

I disse dager er Friskliv Senior foreslått nedlagt. Undertegnede tillitsvalgte kjenner ikke til noen andre instanser i kommunen som driver primærforebyggende arbeid mot denne brukergruppen, med en så solid faglig plattform som de har her. Vi kjenner heller ikke til noen konkret plan om hvordan blant annet forebyggende hjemmebesøk skal gjennomføres ved en eventuell nedleggelse.

Gjennomsnittsprisen på en sykehjemsplass i Norge i 2014 lå på 945.000 kroner (SSB tabell 07800). Årsbudsjettet til Friskliv Senior er på rundt 840.000 kroner. Det vil si det samme som at en sykehjemsplass per år koster i gjennomsnitt litt i underkant av årsbudsjettet til Friskliv Senior.

Vi mener at det ikke er noe å spare ved å legge ned Friskliv Senior. Hamar kommunens innbyggere vil heller miste store deler av verdifullt tilbud av beste faglige kvalitet, som med stor sannsynlighet bidrar til å spare kommunen for utgifter til pleie og omsorg.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke