Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Ikke noe rop fra folk
Søndagsåpne butikker.

Publisert: 19.aug.2015 04:00
Oppdatert: 19.aug.2015 08:14

«Vi går rett på samme hva vi støter på», ser ut til å være regjeringens motto. Dette gjelder ikke minst i spørsmålet om søndagsåpne butikker. Vi hører nemlig ikke noe rop fra folket om å åpne butikkene på søndager. Tvert i mot viser spørreundersøkelser at det store flertallet av befolkningen er imot forslaget.

Både fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjonene Virke og NHO Handel har uttrykt sterk motstand. De store matvarekjedene er også i mot - i likhet med frivillige organisasjoner, miljøbevegelsen og kirken. Folk har nemlig skjønt at mer alminnelig søndagshandel fører til at flere vil tvinges til å måtte åpne butikkene og til å måtte jobbe på søndager. Enda flere vil måtte finne tilfeldige barnepassordninger, og kollektivtransporten må organiseres slik at den passer med åpningstider også på søndag.

Selv om søndagsåpne butikker kan gi forbrukeren mer frihet til å handle akkurat når det passer seg, vil den samme «friheten» gå utover de over 360.000 som jobber i varehandelen – som allerede må jobbe seine kvelder hele den øvrige uka. Argumentet om at det er studenter som jobber på søndager holder heller ikke. Selvsagt er det bra at studenter får mulighet til å jobbe, men mange butikker trenger fagkompetanse som kan gi råd om alt fra maling til medisinbruk.

På mange kjøpesentre er det krav om at alle skal ha samme åpningstid, og da er det er å undervurdere butikkyrket å tro at alle kan erstattes med vikarer.

I årene som ligger foran oss, får vi en voksende og aldrende befolkning, og vi vil trenge langt flere ansatte i pleie- og omsorg. Da må en spørre seg om det er rett bruk av ressurser å bruke arbeidskraft på å holde butikkene åpne på søndager. Og det er ikke bare de ansatte i butikker som må jobbe mer på ubekvemme tidspunkt. Også leverandører og transportører må i større grad jobbe på søndag.

Nå som vi inne i friluftslivets år, burde det være et mål at søndagsturen heller går ut i naturen enn til kjøpesenteret. Det er en god norsk tradisjon som også er bra for folkehelsa. De frivillige organisasjonene advarer kraftig mot søndagsåpne butikker:

«Når mor og far jobber eller handler om søndagen, blir andre aktiviteter prioritert vekk: kjøring av unger til håndballtrening, vaffelsteking på idrettsarrangement, trening av skolens fotballag, og søndagstur i skog og mark. Det er ikke lett å arrangere loppemarked eller skirenn på dugnadsbasis når folk ikke har fri på samme tid», skriver en rekke organisasjoner i et åpent brev til kulturministeren.

Når regjeringen går lovveien for å presse fram søndagsåpne butikker, legger den til rette for mer av en samfunnsutvikling vi ikke trenger. Det er ikke bra for barn og familier, og heller ikke bra for arbeidstakerne, forbrukerne, næringslivet og miljøet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke