Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
NYBYGG: Selskapet Omtanke AS står bak planforslaget for Parkgata 31. De har kjøpt gården i forlengelse av Parkgården av Nordby-familien og planlegger å bygge rundt 60 leiligheter inkludert omsorgsleiligheter.
 
Ikke riv Parkgata 31!
Hamar kommune strekker seg så langt som til å innrømme, kanskje mest for å vise imøtekommenhet, at de setter pris på engasjement i saken.

Publisert: 30.okt.2018 15:33
Oppdatert: 30.okt.2018 16:14

Men fra tilsvarende saker tidligere har vi lært at menigmanns innvendinger har liten virkning. Fornyelse og flere boenheter for enhver pris.

Parkgata 31 ble i 1889 oppført som forsamlingshus for Hamar håndverkerforening og innviet i 1890. Gården skulle vise seg å bli et tradisjonsrikt kulturhus for Hamars befolkning, blant annet et av de mest tradisjonsrike arenaer for teater og musikk. Den gangen hadde ikke Hamar noen teaterskole med fast scene, men den kom nå raskt på plass. I 1905 fikk gården et tilbygg som også rommet skuespillergarderober.

Det har også vært rom for sportslige aktiviteter i gården. I andre etasje lå nemlig Hamars gamle arena for organiserte boksekamper.

I 1917 solgte Håndverkerforeningen til Frimurerlosjen, som eide gården i en kort periode, før Hamar Arbeiderparti tok over i 1920. Da ble gårdens navn Håndverkeren erstattet med Folkets Hus, samtidig som kulturvirksomheten skjøt ny fart. Folkets Hus fikk til og med sin egen dramatiske klubb.

Men så ble det splittelse i arbeiderbevegelsen, noe som førte til at Parkgata 31 i 1926 ble solgt på tvangsauksjon. Hedmark Landbruksselskap tok da over, og gårdens navn ble nok en gang forandret. Gårdens nye navn ble, ikke uventet, Bøndernes Hus. Men teater- og revyvirksomheten ble videreført.

Den tok slutt da bygget ti år senere atter kom på nye hender. Da grosserer Granerud tok over ble den tradisjonsrike teatersalen til noe så prosaisk som lager for kolonivarer.

Vi som hører til den eldre generasjon, og som var gjerne var i ferd med å starte hjem fra begynnelsen av 1960-årene og utover, vil huske at Astoria Møbelforretning fra 1964 til 1967 hadde lageret sitt i Parkgata 31. Funksjonærer fra forretningen kom hjem til oss, kanskje med bokhyller og skap, satte det på plass og skrudde det opp. Slik opplevde vi tilværelsen før flatpakkenes tid.

Senere kjøpte Ideal Eiendommer gården til kontorbruk.

Så derfor min bønn til Hamar kommune: Ikke riv den tradisjonsrike Parkgata 31! Det handler ikke bare om mitt eget nostalgiske synspunkt, men mer om at kommende slekter ved selvsyn og informasjon får en mulighet til å ta del i Hamars historie fra den tiden byen var ung. Det handler om noe så viktig som røtter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke