hacklink
18. sep
 
Ikke rør hjelpemidlene våre!

Regjeringen vil gi kommunene mer hjelpemiddelansvar. Hvorfor bruke tid og ressurser på å ødelegge noe som fungerer?

«Rullestolen er bena mine» er et vanlig utsagn. Og slik er det for mange av oss. Hjelpemidlene våre er helt nødvendige for at vi kan leve våre liv – aktivt og sosialt. Regjeringen vil gi kommunene finansieringsansvar og flere oppgaver på hjelpemiddelområdet. For oss vil det bety at det blir dyrere og vanskeligere å få de hjelpemidlene vi trenger.

Det sies at Norge har verdens beste hjelpemiddelordning. Vi har gode hjelpemiddelsentraler og hjelpemidlene blir finansiert via den statlige folketrygden. Alle skal få dekket sine behov, uavhengig av hvor i landet de bor.

Norske kommuner er dyktige på mye, men de er også forskjellige. Vi kan ikke risikere at tilgangen til hjelpemidler blir avhengig av kommunebudsjettet eller av hva slags kompetanse som finnes lokalt.

De siste årene har vi sett flere angrep på hjelpemiddelformidlingen. Noen hjelpemidler er allerede tatt ut av folketrygden. Brukerne fortviler. Mange får ikke lenger de hjelpemidlene de trenger. Det hjelper ikke å ha rett, hvis hverdagen blir en kamp for å få rettighetene oppfylt.

Det å flytte hjelpemiddelansvaret kan fort bli en tapssituasjon også for kommunene som skal sørge for sine innbyggere. Vi har fagfolk i ryggen når vi sier at dette kan føre til at mange får større hjelpebehov og blir mer isolert. En høringsrunde før sommeren viste dessuten at de fleste kommuner faktisk ikke ønsker dette.

Hjelpemiddelformidlingen er ikke problemfri. Både søknads- og formidlingsprosessen kan være langdryg og kronglete. Vårt råd er: Sett heller i gang med forenklinger og effektivisering! Det kan gjøres uten å rasere det som fungerer.

fungerende regionleder Norges Handikapforbund Innlandet

fylkesleder Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Hedmark

fylkesleder Norsk Forbund for Utviklingshemmede Hedmark

fylkesleder Norsk Forbund for Utviklingshemmede Oppland

leder Ergoterapeutene Region Øst

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke