17. sep
Kontanter: Ikke mer penger å få verken i Sparebanken Hedmark eller Løten kommune.
 
Ikke så farlig med de eldre
Tre hendelser de siste dager/uker bygger opp under det jeg påstår i overskriften.

Publisert: 29.des.2016 14:03
Oppdatert: 29.des.2016 14:39

1.NAV slutter å sende lønnsslipp/brev i posten – også til de eldste.

2.Sparebanken Hedmark slutter med kontanter i sine kontorer/filialer.

3. Løten kommune gjør det samme (HA 21. desember).

Alle disse «tiltak» viser at det ikke er så farlig med hva vi tilbyr de eldste. Noen tror tydeligvis at alle borgere har/behersker data. Dette er definitivt ikke tilfelle. De dette gjelder får da ikke informasjon om sin månedlige utbetaling av pensjon og annen informasjon fra NAV, de får ikke mulighet til å betale sine regninger sjøl, og nå kan de heller ikke få betale sine kommunale avgifter m.m. «på kommunekassa».

Blant annet i leserspalter kan vi de siste dager lese hvordan de berørte føler dette nedverdigende og vanskelig, og vi hører om at eldre og pårørende oppfatter den nye praksisen svært vanskelig.

Yngre mennesker forfekter at vi går mot det kontantløse samfunnet, og at dette er noe som også eldre må finne seg i. Nei – det mener jeg slett ikke at vi må. Inntil de som er så gamle at de ikke behersker de nye verktøyene er gått bort, må samfunnet etter mitt syn tilrettelegge slik at også disse kan få ordnet sine saker sjøl, og føle at de tilhører fellesskapet.

Jeg er klar over at det over alt kreves effektivisering – også i kommunene. Jeg er sjøl medlem i Løten kommunestyre, og har verdsatt de forbedringer/effektiviseringer som har ført til at Løten nå har et hyggelig økonomisk resultat. Men et sted går det en grense. Den grensen mener jeg er overtrådt med den endring som nå går ut over de eldste. Jeg har i høst hatt permisjon fra mitt verv i kommunestyret, men det forbauser meg om den endring vi her snakker om, skulle ha gått ubemerket hen der. Noen burde vel ha tenkt på de gamle, men politikerne er kanskje ikke forelagt en slik «administrativ bagatell»?

Jeg er sjøl absolutt i gruppen eldre (snart 76 år), men jeg klarer greit de tingene det her er snakk om, så jeg ber ikke for min syke mor. Kan nevne at jeg i mitt arbeid jobbet med dataverktøy fra starten på 1970-årene, men det til tross merker jeg i dag klare problemer med å henge med på mye av det nye som kommer. Derfor har jeg stor forståelse for dem som nå «gråter» over disse endringene det er vist til innledningsvis.

I en avis 21. desember ser jeg at nestleder i et av våre politiske partier, tar opp denne NAV-saken med krav til statsråden om å gjøre noe. Kanskje noen som leser dette, også føler trang til å gi uttrykk for sine meninger? Kommer det flere innlegg? Kanskje kan det føre til at noe blir gjort?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke