buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Sykehus: Planlegges altfor lite?Foto: Gorm Kallestad , SCANPIX
 
Ikke så stort sykehus som de fleste ser for seg
Helse: Sykehuset Innlandet kan komme til å bomme grovt på størrelsen på den nye hovedsykehuset.

Publisert: 24.apr.2018 13:08
Oppdatert: 24.apr.2018 13:20

Sykehuset Innlandet har tenkt å samle kreftene i et hovedsykehus, men samlet sengekapasitet kan fort bli 30 til 40 prosent lavere enn på dagens sykehus. For noen år siden var det mye snakk om et storsykehus. Nå snakkes det om hovedsykehus i Sykehuset Innlandet. Det er nok ikke tilfeldig. Sykehuset blir slett ikke så stort som de fleste ser for seg.

Sykehuset Innlandet vil samle sykehusene rundt Mjøsa til et nytt hovedsykehus. I disse dager venter saken på styrebehandling i Helse Sør-Øst. Oppland SV er bekymret for at sykehuskapasiteten blir for liten etter omorganiseringen. I motsetning til idefaserapporten skisserer prosjektdirektør i Sykehuset Innlandet, Roger Jenssen, en 30-40 prosent reduksjon i sengeplasser, i møte med Oppland legeforening.

De fleste nybygde sykehusene i Norge har måttet kutte i planene på grunn av økonomi, og har endt med redusert kapasitet og korridorpasienter på sykehus som kun er tilrettelagt for enerom. Det er grunn til å være bekymret for dette også i Innlandet.

Kapasiteten er allerede sprengt på sykehusene rundt Mjøsa, med overbelegg på flere avdelinger mye av året. Vi er redd for at et nytt sykehus ikke vil klare å ta unna nødvendige akuttinnleggelser. Vi frykter at pasienter som burde vært innlagt på sykehus blir lagt inn på sykehjem med begrensede utredningsmuligheter, eller blir sendt hjem. Vi er også bekymret for at enda flere erfarne sykehusansatte skal slutte – på sykehus der det løpes stadig fortere, og stadig færre finner tid til lunsjpause på pauserommet eller i kantina.

Skal noen bestemme hvem som ikke får komme til utredning på sykehus? Samhandlingsreformen pålegger kommunene å ha mulighet for akutte døgnplasser. Hvem skal ikke komme på sykehuset når plassene blir færre? Det blir stadig flere eldre, som på grunn av avansert behandling lever lengre med komplekse sykdomstilstander.

I mange tilfeller er de vanskelige å vurdere, og man har behov for å diskutere flere spesialister imellom. Dette diskusjonsbehovet er brukt som argument for et hovedsykehus, med samling av enda flere spesialiteter enn i dag. Det er et paradoks at man samtidig regner med at en enkelt legevaktslege, fastlege, eller enslig lege på et lokalmedisinsk senter skal ta enda større selvstendig ansvar for flere pasienter. Og det med mye dårligere utredningsmuligheter enn på sykehus.

Det er ofte vanskelig å vite hva det feiler folk, og like vanskelig å forutsi hvem som kommer til å bli mye dårligere i starten av et sykdomsforløp. De eldre har oftere komplisert forløp av sykdom enn de yngre. Kanskje det er de yngre pasientene som bør legges inn på kommunale øyeblikkelig hjelp–senger med mistenkt pneumoni? Det er bare at fallhøyden er enda større hvis det etterhvert viser seg at problemet for eksempel var et hjerteinfarkt i oppseiling. Det er noen pasienter som ikke trenger innleggelse i sykehus, men det må være legens vurdering at det er en bra løsning, ikke på grunn av at sykehuset ikke har plass til de som trenger det.

Skal pasientforløpene i sykehuset gå enda fortere? På mange områder går ting veldig fort, etter enorm effektivisering de siste par tiårene. Mange pasienter som er ferdig utredet og i gang med behandling, skrives ut til sykehjem for å fortsette med behandlingen, hvis de ikke er i form til å reise hjem med en gang. På noen områder kan sikkert sykehusene hente litt på organisering og planlegging, men 30–40 prosent høres svært optimistisk ut.

Sykehuset Innlandet har planlagt med at sykehusbehandling skal løses med færre sengeplasser, blant annet ved hjelp av telemedisin og ny teknologi. Med datainnbrudd i Helse Sør-Øst friskt i minne vet vi at selv teknologien har begrensninger. Det er mye som ikke kan løses fortere, eller utenfor sykehus, med ny teknologi. Oppland SV tror Sykehuset Innlandet bommer grovt på sykehusstørrelse, og vil med dette bidra til den offentlige debatten rundt sykehuset Innlandets planer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat