hacklink
18. sep
Politisk Arbeid: Spørsmålet er om ordførerens tid kunne vært brukt på en annen måte, mener ordfører Einar Busterud.
 
Imot, med underlige begrunnelser
Et politikerutvalg i Hamar vil bruke 600.000 på en politisk rådgiver i Hamar. Det er HAs redaktør imot, med nokså underlige begrunnelser.

Publisert: 14.jun.2019 13:20
Oppdatert: 14.jun.2019 14:21

Beløpet er 0,03 promille av Hamars budsjett, det påvirker verken Hamars økonomi eller skaper politisk beruselse.

Utvalget er tverrpolitisk sammensatt, blant annet sitter tidligere ordfører Morten Aspeli der, og resten av utvalget har også lang fartstid fra politikken. Begrunnelsen for innstillingen er å understøtte den politiske ledelsen i Hamar. Jeg har ikke vært med på arbeidet, og er i tvil om «politisk rådgiver» er en god betegnelse. Derimot er jeg sikker på at dersom Hamars innbyggere ønsker enda bedre politiske leveranser fra politikerne de har valgt, er en slik rådgiver en lur investering. Det handler om å frigjøre tid til de store og viktige sakene i og for kommunen, ikke bruke masse tid på detaljer og «fuzz».

LES HAs lederkommentar her.

I dag er det ikke noe administrativ støtte til ordføreren eller varaordføreren, og det har heller aldri vært det. Det betyr i praksis at jeg for min del gjør alle avtaler selv, skriver mailer, innlegg og hilsener selv, stiller opp for pressen, undersøker saker jeg blir tipset om, bestiller blomster, billetter og selvsagt også møter opp fysisk selv der det er ønsket. Ikke sjelden er det både to og fire anledninger samtidig hvor det er ønskelig eller fornuftig at ordføreren eller varaordføreren er tilstede.

Spørsmålet er ikke om stillingen som politisk rådgiver er nødvendig. Kommunen har greid seg uten og jeg har greid meg uten siden tusenårsskiftet. Spørsmålet er om arbeidstida kunne vært brukt til noe viktigere for Hamar kommune enn for eksempel å bestille blomster og møterom.

Redaktøren argumenterer med at ordføreren «tjener nær en million» og derfor bør klare seg uten sekretærhjelp. Nå er ordførerlønna i Hamar for småpenger å regne sammenlignet med å være redaktør i lokalavisa, så hva skal redaktøren med nyhetsredaktør eller journalister på desken når han tjener så mye? Bør en lege vaske arbeidstøyet eller finne fram operasjonsutstyret selv fordi lønna er høy? Eller er det viktigere at hun bruker tida til å operere?

«Ordføreren skal vedta politikken administrasjonen skal styre etter, ikke konkurrere med administrasjonen om å styre kommunen», konkluderer Bleness i sin leder. Det er i så fall en helt ny erkjennelse fra avisen. I seksten år har jeg svart på spørsmål om brøyting, ugras, søppelstativer, parkeringsbøter, taxiholdeplasser, ventilasjonsanlegg, malingslitt panel og tusenvis av andre spørsmål som jeg anser som særdeles lite politiske. Men som det faktisk kan ta endel tid å svare på fordi de krever at jeg undersøker fakta bak. Dersom HA heretter retter alle slike spørsmål til administrasjonen, blir det i det minste frigjort mye tid til å jobbe med strategiske saker og store saker for kommunen. Det siste er nemlig hensikten med forslaget fra utvalget.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke