hacklink
18. sep
URO: Det siste politiske halvåret har gått fra vel forlikt etter Nydalen 2-samlingen med partilederne (fra venstre) Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (H) tidligere i vårt, til knallharde markeringer mellom de samme fire partiene ved innspurten av Stortingets vårsesjon. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 
Indre uro i Nydalen-kvartetten
Etter en mild vår sank temperaturen mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene kraftig de siste ukene før Stortinget gikk til sommerferie.

Publisert: 23.jun.2015 13:37
Oppdatert: 23.jun.2015 13:40

Det så lenge behagelig ut. Særlig var tonen god etter at Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF fikk luftet ut under Nydalen 2. Der ble den mislykkede budsjettprosessen fra i fjor høst evaluert og nye retningslinjer for samarbeidet trukket opp.

Deretter fulgte oppbyggelige landsmøter som etterlot et hovedinntrykk av et ytterligere styrket borgerlig samarbeid.

Hjerterøttene

Men de siste ukene har vi sett flere knallharde angrep mellom de fire partiene som til sammen har flertall i Stortinget.

Bråket har handlet om Syria-flyktninger, flytting av iskanten og søndagsåpne butikker. Her står de for stikk motsatte standpunkter, og sakene treffer dessuten i hjerterøttene av hva partiene er tuftet på. Frp vil ha færre, ikke flere flyktninger. KrF vil ha mer søndagsfri – ikke mer søndagsåpent. Mens både KrF – og spesielt Venstre – sier et klart nei til oljevirksomhet i nærheten av iskanten i nord.

Syria-krangling

Knapt noen sak illustrerer avstanden mellom Frp og Venstre og KrF bedre enn striden om Syria-flyktningene. Det er i denne saken de hardeste ordene har falt.

"Uryddig", lød det fra KrF-leder Knut Arild Hareide. "Uakseptabelt", smalt det fra Venstre-leder Trine Skei Grande.

På Stortingets siste dag før sommerferien toppet det seg da Frp gikk til angrep på regjeringskollega Høyre. Christian Tybring-Gjedde fastslo at samarbeidsavtalen var brutt, før Høyres parlamentariske leder Trond Helleland svarte at han i det spørsmålet har større tiltro til Frp-leder Siv Jensen enn til Tybring-Gjedde.

Jensen selv nøyde seg med å gi uttrykk for "forståelse for at mange reagerer" da hun fikk spørsmålet i Politisk kvarter. Det kalles politisk balansekunst.

Stikk i strid

Frp-grasrota er tydelig og tungt representert langt inn i stortingsgruppen. Derfor er det en naturlig spenning som nå har kommet til syne med blant annet forslaget om folkeavstemning om syriaflyktninger – stikk i strid med politikken stortingsflertallet har vedtatt – og som regjeringen er forpliktet til å gjennomføre. Eller forsøket på å motarbeide trygdeoppgjøret som partiets egen statsråd har ansvaret for.

Fra opposisjonen kommer, ikke overraskende, karakteristikker som "et spaltet Frp" og merkelappen "den Per Sandbergske parlamentarisme" (om å si en ting i regjering og gjøre noe annet fra stortingsgruppa).

Valgmarkering

Når utfallene også kommer hardt og nådeløst fra samarbeidspartiene, seiler spørsmålet nok en gang opp om hvor lenge skuta kan flyte.

Men før man tar fatt på den øvelsen, kan det være lurt å ta en titt på kalenderen. Den forteller at det er kommune- og fylkestingsvalg om under tre måneder.

Med andre ord er tiden kommet for å markere egen politikk tungt. I tillegg har verken Venstre eller KrF så langt fått noen uttelling på meningsmålingene av å sitte utenfor regjering. Da blir det desto viktigere å blankpusse partiprofilen, dyrke seg selv og markere avstand til konkurrenter.

Høsten vil vise hvor mye støy det blir internt på borgerlig side – og ikke minst -hvordan velgerne vil reagere på indre uro i Nydalen-kvartetten. (©NTB) 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke