16. sep
 
Industri og kraft hører sammen

Publisert: 20.apr.2017 23:52
Oppdatert: 20.apr.2017 23:53

Regjeringen la nylig fram Industrimeldingen. Den skal nå behandles i Stortinget. Kraftfylka representerer 11 fylker, hvor kraftproduksjon er viktig for næringsutviklingen. Vi har som et viktig prinsipp at krafta i størst mulig grad må brukes der den blir produsert. Det er derfor en mangel i Industrimeldingen at den ikke grundig behandler rammevilkår og videre utvikling i kraftsektoren.

Kraftfylka er positive til meldingens hovedbudskap, ikke minst til satsning på digitalisering, eksportfremmende tiltak og industriklynger. Vi mener regionene skal være tiltrekkende for industri som benytter fornybare energikilder. Det er viktig for miljøet og for hele landets næringsutvikling.

Industrimeldingen har derfor noen vesentlige mangler. Den tar i for liten grad for seg rammevilkår for kraftnæringa. Norsk vannkraft har vært, og vil være, en vesentlig innsatsfaktor i utviklingen av norsk landbasert industri. Synergien mellom kraft- og industripolitikken burde derfor vært behandlet grundigere.

Betingelsene for fornybar energi har stor betydning for prisen ved å drive industriproduksjon i Norge. Forbruksavgift på elektrisk kraft, opprinnelsesgarantier for fornybar kraft, utenlandskabler og de generelle subsidieordningene til fornybar energi må derfor sees i en helhetlig sammenheng med industriproduksjon.

Dagens kraftskatteregime gir ikke tilstrekkelige incentiver til reinvesteringer i norsk vannkraft, selve ryggmargen i kraftkrevende industriproduksjon. Meldingen mangler også en vurdering av de store kostnadene for investeringene som må gjøres i strømnettet framover og hvordan det påvirker den videre utviklingen av norsk landbasert industri.

Kraftfylka mener det er viktig at samlokalisering mellom kraftkrevende industri og produksjon fortsatt belønnes i tarifferingen av nettkostnader. Dette er av stor betydning for regional næringsutvikling. På den måten belønnes kortreist kraft i industriproduksjonen.

Daglig leder Kraftfylka

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke