Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
frigjort: Å etablere helsesentre i bygningsmasse som blir fristilt når Sykehuset Innlandet samlokaliseres er en god idé, skriver Harald Rygh. FOTO: Heiko Junge/NTB SCANPIX
 
Infrastruktur og smart planlegging
Nøkkelen til vellykket hovedsykehus: To forhold er særlig viktige, slik Norges største ingeniørorganisasjon ser det.

Publisert: 06.aug.2017 17:22
Oppdatert: 07.aug.2017 07:24

To forhold er særlig viktige slik vi i NITO ser det: Infrastruktur og smart planlegging.

Bare ett sykehus i en region som vår, krever et kraftig løft på infrastrukturen i fylkene fra nord og vest til sør og over Mjøsa.

Vår bekymring er ikke om vi skal ha ett eller to sykehus, men om befolkningen kan komme seg dit når det gjelder. Med tilfredsstillende infrastruktur vil vi gå inn for ett sykehus.

Uansett ett eller to sykehus bør planlegging og utbygging skje trinnvis.

Helse Sør-Øst har som mål å bygge et sykehus som tar i bruk nytt utstyr og behandlingsformer i takt med den medisinske utviklingen.

Trinnvis planlegging og utbygging ivaretar den overordnede målsettingen for sykehuset og gjør det mulig å innpasse ny teknologi etter hvert som byggetrinnene utføres.

Et hovedsykehus gir økte avstander for store deler av befolkningen. Dagens sykehus må derfor videreføre noen tjenester lokalt.

I høringsbrevet skisseres det at kommunene kan få flere oppgaver fra spesialisthelsetjenesten. Erfaringene fra samhandlingsreformen gjør at vi stiller spørsmål ved om kommunene kan overta ytterligere slike tjenester.

Det er lite sannsynlig at kommunene får tilført ressurser, faglig og økonomisk, for å ta oppgaver sykehusene har i dag.

Mål om likeverdige helsetjenester til alle kan vanskelig oppfylles om ansvaret for tjenestene fordeles på flere aktører.

Å etablere helsesentre i bygningsmasse som blir fristilt når Sykehuset Innlandet samlokaliseres er en god idé.

NITO ser for seg kompetansesentre for helse med legesenter, interkommunal legevakt, helsesøster, barnevernstjeneste, akutte omsorgsplasser og senter for velferdsteknologiske løsninger.

En del sykehustjenester bør tilbys på disse sentrene. Behandlinger som dialyse, cellegift, blodtransfusjon, behandling av kronikere, tappestasjon for blodgivere, ambulansestasjoner, behandlingshjelpemidler, DPS, ambulerende psykiatriske team, elektiv virksomhet, isolat, enklere bildediagnostikk og laboratorietjenester er eksempler på slike tjenester.

Man kan ikke forvente at kommunene skal være ansvarlige for slike tjenester. De må være en del av sykehusets virksomhet.

Sykehuset Innlandet har selv antydet at sju av ti konsultasjoner eller dagbehandlinger kan legges utenfor hovedsykehuset.

Dette er lovende og viser at det er mulig å ha ett hovedsykehus, men med satellitter rundt om i regionen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke