Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Ingen avklaring om kongens nei
April-dagene i 1940

Publisert: 19.apr.2016 04:00
Oppdatert: 19.apr.2016 11:04

Jeg vet ikke hvilket motiv Lars H. Nordgaard hadde med sitt innlegg 9. april, og han har antakelig rett i at det dokument han nevner er det eneste sikre og undertegnete «dokument» som finnes.

Der er imidlertid en helt annen side ved saken som Nordgaard synes å se helt bort fra, nemlig regjeringens holdning i dagene før og rett etter den 9. april 1940.

Les også: Kongens nei, hvor skjedde dette? 

Regjeringen Nygaardsvold var i prinsippet pasifistisk. Jeg var selv den gangen 20 år gammel og bodde i Oslo som student. Alle i Norge gjennom det som var skrevet i avisene, var klar over at Norge sto i stor fare. Kort tid før 9. april var også en båt torpedert utenfor kysten og bevæpnede tyske soldater var blitt reddet i land på Sørlandet. Regjeringen og utenriksministeren gjorde ingen ting for å lede landet eller for å mobilisere ungdommer. Hadde det ikke vært for en enkelt manns initiativ ved Oscarsborg, ville det sett enda verre ut.

9. april midt på dagen så vi tyske tropper marsjere inn i Oslo, men enda var det ikke noe initiativ eller ledelse fra regjeringens side. Min bror og jeg syklet til Møllergate 19 for å melde oss til tjeneste, men fikk til svar at ingenting var bestemt og at vi måtte bare dra hjem og vente.

Da ble det ganske snart kjent at iallfall kongen hadde vist et eksempel. Han ville for sin del abdisere heller enn å forhandle med okkupantene. Regjeringen Nygaardsvold var paralysert og det var ingen ledelse som helst. Det er blitt skrevet iallfall at regjeringen «drøftet» muligheten for en forhandlingsløsning. Først etter dette tok regjeringen seg sammen og gikk inn på kongens holdning. I Norge har kongen ingen personlig makt.

Kongen kan ikke skrive og undertegne noe gyldig «dokument» på egen hånd mer enn jeg kan. Men Kong Haakon VIIs «nei» til tyskerne var klar fra første stund. Så hvor står «kongens nei» for Lars H. Nordgaard? I en personlig modig holdning, eller i et offisielt «dokument»? Regjeringen hadde ikke noe å være stolt av i dagene omkring 9.april 1940.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke