17. sep
KrF: Utfordringer til spesielt Kristelig Folkeparti, her med de to nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad.Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
 
Ingen er for abort
Jeg kjenner ingen som er for abort. Men mange kvinner er glad for at de har rett til selvbestemt abort når livssituasjonen ikke åpner for et annet valg.

Publisert: 23.nov.2018 14:50
Oppdatert: 23.nov.2018 15:00

«Sorteringssamfunnet» handler ikke bare om høyt-fungerende barn med Downs syndrom. Barn med dette kromosomavviket fødes like forskjellige som andre. Jeg har arbeidet i en institusjon for de dårligst fungerende barna som trenger døgnkontinuerlig pleie og medisinsk oppfølging.

Så følger alle de andre skadene alle andre fostre kan ha. Det er hjerteskjærende å ha erfart livet til noen av disse barna. Naturen kan være ufattelig rå.

Etter kontakt med foreldre er min erfaring: Da barnet først var født, gjorde mor det som sto i hennes makt for å ta hånd om barnet. I ettertid sa mange at det hadde vært bedre for barnet å avbryte svangerskapet. Å oppleve utslitte foreldre som måtte overlate barna til en institusjon, er himmelstormende vondt. Men foreldrene maktet ikke mer.

Noen leter etter et absolutt svar, at det skal finnes et svar som ivaretar alle hensyn. Abort er en slik situasjon der det er umulig. Kvinner står overfor å velge det minst vonde.

Når kvinner tar abort, er det oftest i kjølvannet av fortvilelse og tårer. Etter aborten følger tårer og fortvilelse over at det var abort som var det mulige alternativet.

Fortvilelsen etter aborten blir brukt som et argument for at kvinner ikke helt har forstått hva de gjennomførte. Nei. Fortvilelsen er oftest en naturlig sorgreaksjon etter ikke å kunne føde barnet. Noen kvinner er lettet. Hvorfor? Fordi kvinner har ulike forutsetninger for å kunne ta hånd om et barn, skadet eller ikke. Det er disse forutsetningene vi må ta tungt inn over oss. Å overkjøre kvinners vurdering av egen livssituasjon, er det samme som å innføre abortnemndene igjen. Dit skal vi ikke.

Jeg intervjuet et foreldrepar som hadde fått et meget skadd barn. Av religiøse grunner hadde de valgt å få barnet. De trodde det verste hadde skjedd da de forsto hvilke store hjelpebehov deres barn hadde. De ba om hjelp. Men da erfarte de at de sto foran en årelang kamp mot byråkrati og helsevesen for hvert behov som kom. Til slutt kontaktet foreldre avisen og blottstilte sitt liv. Da fikk de sånn noenlunde hjelp.

Dette opplevde jeg stadig, å kunne hjelpe ett tilfelle. Men vissheten gnagde: Hva med alle de andre som opplevde det samme, men som ikke orket å stå frem?

Det er dette KrF og andre politikere må ta ansvar for om de vil bekjempe «sorteringssamfunnet» - og å få ned aborttallene. Bygg solide avlastningstiltak, forenkle byråkratiet og styrk økonomien som gjør det mulig å velge barnet. Først da, og bare da, kan KrF og andre parti ha etikken og troverdigheten i behold.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke