Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Oslo 20161129. Knut Faldbakken har meldt overgang til underholdningslitteraturen og slipper nå spenningsromanen «Gjensynet». Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 
Ingen grunn til å holde seg for nesen og stemme Høyre, Faldbakken
Dobbeltspor: Begge høstens regjeringsalternativer stiller likt i denne saken, skriver Anette Trettebergstuen.

Publisert: 20.aug.2017 17:41
Oppdatert: 21.aug.2017 06:33

Knut Faldbakken skriver i HA torsdag at han med tungt hjerte ser seg nødt til å stemme Høyre i år, av frykt for å få Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum inn i regjering og dermed en avgjørelse om jernbanetrase vest gjennom Hamar. Senterpartiet i Kommunaldepartementet er det han frykter.

Ingen grunn til panikk, Faldbakken. Høyre og Frp har sagt de «foretrekker» Øst. Likevel har de altså ikke valgt å konkludere med at det blir øst nå før valget, selv om velgerne ble lovet beslutning først før sommeren og så før valget. Å troppe opp på brygga og si at saken utsettes men at man foretrekker øst er derfor et løftebrudd, og ikke noe særlig å sprette sjampanjekorker for. Hvorfor regjeringen ikke viser handlekraft kan man jo bare spekulere i, men det er ingen tvil om at de ved utsettelsen kan slå politisk mynt på jernbanesaken samtidig som de ikke trenger ta et endelig standpunkt.

At det er nødvendig med flere utredninger burde man sett tidligere i vinter. Erna understreket flere ganger under pressekonferansen på brygga at beslutningen fortsatt er åpen. Den skal først tas etter utredningene av begge alternativene er ferdigstilt. Det vil ta minst et halvt år. Hadde hun virkelig ment øst kunne hun tatt sjansen og sagt at det blir øst, uavhengig av utredningene. Men det gjør altså Høyre og Frp ikke. Slik sett kan vi ikke vite at de faktisk går inn for øst om de beholder regjeringsmakta.

Trygve og Senterpartiet er krystallklare på at de vil ha Vest. Dette skremmer Faldbakken fra å stemme rødgrønt som han pleier. Det er det ingen grunn til. Om Arbeiderpartiet og Senterpartiet skulle ende opp i regjering sammen, med Vedum i Kommunaldepartementet, og få ansvaret for å avgjøre trasevalget fordi dagens regjering ikke maktet å levere, så er det ikke slik at den avgjørelsen tas av Kommunaldepartementet eller statsråden alene. En regjering er et kollegium og tar denne type beslutninger sammen. 

Sannheten er at begge høstens regjeringsalternativer stiller likt i denne saken. Erna har sagt hun er positiv til øst, Jonas har sagt det samme, han vil også tillegge lokaldemokratiet stor vekt. Hamar Arbeiderparti har gått ut og sagt at man selvsagt stiller seg bak kommunestyrets vedtak og at det ikke er aktuelt med omkamp. Selv har jeg størst sans for øst-alternativet. Arbeiderpartiet har en mer ambisiøs NTP å styre på enn Høyre og Frp. Vi har vedtatt at vi vil beholde ambisjonen om at jernbanen skal til Hamar i 2024 og til Lillehammer i 2030. Vi har mer penger. Høyre og Frp stemte imot.

Både Erna og Jonas er begge er positive til øst. Utover dette finnes det nasjonale retningslinjer for utbygging av jernbane og veier som alle regjeringer må forholde seg til. Erna som Jonas. Uansett hvem av dem som leder regjeringen etter valget vil de begge måtte lytte til departementene og egne faglige organer og direktorater i valg av trase. 

Dette stortingsvalget handler om hvilken retning landet vårt skal gå i. Om vi skal ha en regjering som må kutte i velferden for å finansiere store skattekutt som vil gjøre flere tusen nordmenn til nullskatteytere, eller om vi skal få en ny arbeiderpartiledet regjering som prioriterer skole, helse og infrastruktur fremfor slike skattekutt. Dette valget er derimot ikke et retningsvalg hva togtrase gjelder. Der stiller de to alternativene likt, og like åpent. Og den eneste som ikke har levert som lovet er faktisk Høyre og Erna, som lovet velgerne i Hamar en beslutning før valget.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke