Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Kommunereform: Fylkesmann Sigbjørn Johnsen anbefaler ingen endringer, og blir betegnet som en sjelden plante.
Foto: Thomas Tolfsen-Strandby
 
Ingen kommunereform i Hedmark?
Kommunereformen går ikke over sjøl om ingen kommuner her i Hedmark slår seg sammen nå.

Publisert: 14.sep.2016 04:00
Oppdatert: 14.sep.2016 09:16

Regjeringa kunne vært tydeligere på hvilke nye oppgaver kommunene skal få. Men alle forstår at større og mer kompetente fagmiljøer er et godt utgangspunkt for å oppnå høyere kvalitet på tjenestene, og at arealplanlegging i pressområder vil bli mer effektiv med større enheter. Dette oppnås lettest ved at kommuner slår seg sammen.

LES OGSÅ: Fylkesmann Johnsen er en sjelden plante

Det kommer i liten grad til å bli brukt tvang i denne omgangen, i hvert fall hvis regjeringa følger rådet fra fylkesmann Sigbjørn Johnsen. Det er likevel Stortinget som til slutt skal og må bestemme hvilken kommunestruktur vi skal ha her i landet.

Kommunens viktigste oppgave er tjenesteproduksjon for innbyggerne, og vi får store overføringer fra staten til dette. Har staten da noe med hvilken kvalitet barn og unge blir møtt med i barnehage og skole eller hva slags tilbud eldre hjemmeboende og sjuke får fra det offentlige? Betyr det noe for staten om kommunen ser seg råd til å ha ansatt kreftkoordinator, at funksjonshemmede barn med stort omsorgsbehov får den hjelpen de trenger, om undersøkelsessaker blir fulgt opp mens saksbehandleren i barnevernet har fødselspermisjon eller ferie?

Selvsagt. Vi lever ikke i en føderalstat der vi lokalt sørger for våre egne inntekter og setter våre egne standarder for hvilke tjenester som skal leveres. Stortinget bevilger midler og stiller krav til de tjenester som leveres. Da må også Stortinget kunne gripe inn hvis kommunestrukturen blir til hinder for godt nok tjenestetilbud.

Kommunal Rapport skriver at neste runde av kommunereformen neppe blir basert på frivillighet. Kommunene, og særlig her i Hedmark, har misbrukt muligheten til å påvirke de framtidige kommunegrensene. I stedet går vi baklengs inn i framtida ved å stole på Trygve Magnus Slagsvold Vedum som lover at han skal reversere den vesle reformen som måtte bli gjennomført, hvis han bare får slippe til igjen etter neste stortingsvalg.

Her lokalt har vi en enslig krets i Stange der det ifølge innbyggerundersøkelsen er flertall for å slå seg sammen med Hamar. Det er i hvert fall et lite lyspunkt at folk i Ottestad ser hvor knyttet de to kommunene allerede er til hverandre. Som alle vet har vi et omfattende interkommunalt samarbeid og et felles arbeidsmarked allerede. Vi i Hamar må derfor fortsette dialogen med i hvert fall Stange. Kjernespørsmålet vi sammen må besvare er: Hva kan vi få til sammen som vi ikke får til alene?

Etter at til og med folk i Gjøvik bykommune stemte mot sammenslåing med nabokommunene, er det i hvert fall sikkert at Hamar og Stange sammen vil bli innlandets suverent største kommune i folketall. Det vil være en god begynnelse på svaret om hva vi kan få til sammen gjennom en reform som er i gang - og som altså ikke vil gå over.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke