15. sep
 
Ingen ledertyper lenger

Publisert: 25.mai.2017 13:23
Oppdatert: 25.mai.2017 13:23

Ledertypene finnes ikke lenger i bybildet. Slike som kunne pekes ut av byboerne på grunn av sin personlighet, sin framferd. Slike, som vi alltid har hatt, ble borte da «alle skulle være like». Politisk bestemt. Det begynte da de flinkeste på skolen ikke skulle synes. Lærerne måtte være varsomme med ros til slike. Ledere i næringslivet og andre steder var ikke de som ble intervjuet av media, det skulle heller være de «på gølvet».

Slik ble lederne borte i det offentlige rom. Noen gjorde det bevisst: Mediefolk var gjerne ute etter syndebukker, få stille noen til veggs var den beste nyheten. Saklighet og informasjon fikk komme i annen rekke.

Det er kommunevalg om to år, partiene trenger ordførerkandidater som det er litt sus over. Slike som velgerne «liker». Trynefaktoren er viktig. Når slike ikke lenger finnes i bybildet, hva gjør man da? Jo, man averterer etter, ber alle komme med forslag, ber interesserte melde seg, uansett bakgrunn? Noen melder seg, er interessert i å være ordfører i Hamar. Er de kvalifiserte?

Det er i Hamar vi har denne situasjonen foran neste kommunevalg. For første gang. Tidligere har ordførerkandidatene kommet av seg sjøl, byen visste på forhånd hvem som var verdig vervet. Byen har hatt mange dyktige ordførere siden krigen. De var ikke annonsert etter.

Hvordan blir det nå, når partiene ikke har kandidater i egne rekker? Vil de mangle politisk erfaring heretter, de som settes øverst på lista? Har de høvelig bakgrunn for oppgaven? Han/hun må ha en ganske allsidig bakgrunnserfaring, ved siden av mye vett i skolten, om oppgavene skal bli håndtert tilfredsstillende. All oppmerksomhet i kommunen rettes gjerne mot ordføreren, hun/han har alt ansvar for driften – for bruken av skattepengene.

Det kan bli et spennende valg vi ser konturene av i Hamar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke