17. sep
Vielse: Biskop Finn Wagle med kongelig vielse i Nidarosdomen i 2002.
Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix
 
«Ingen lever for seg selv»
Fjøsdører på Hedmarken blafrer i dag i gufset fra en tsunami som truer med å velte inn og legge alt brakk: Kommunesammenslåing.

Publisert: 21.apr.2016 04:00
Oppdatert: 21.apr.2016 11:18

Ingen lever for seg selv, sa biskop Wagle i Nidarosdomen i 2002, da han viet kronprinsesse, Martha Louise og Ari Behn, med et norsk TV-publikum som vitner. Han gjentok mantraet mange ganger i talen sin: - Ingen lever for seg selv! Hver gang så han med tyngde på de to turtelduene han hadde foran seg. Jøss, dette var ikke løst snakk.

Biskop Wagle fortsatte: «Vi er alle ansvarlige for helheten». «Invester dere selv i den andre». «Ønsk framgang for den andre». «Vær bærekraftige».

Men hedmarkingene er mest opptatt av å ha godteriposen og velferdsgodene sine i fred. Dermed innhentes de av fortidas fordommer: angst for en fremmed nabo, misunnelse, fiendskap land og by, storkarsvelde, egenrådighet.

Til nå har jeg registrert at Løten-ordføreren har etterlyst «folkeskikk» slik at folk kommer til orde. Det er jo en start. Vi kommer vel ikke utenom moral og etikk og hvordan vi behandler hverandre? Blir Løten-sokningene motorene i et samarbeid for Innlandet?

Hvorfor snakker ikke politikere på Hedmarken like tydelig om det åndelige fellesskapet som biskop Wagle? Det er jo ånds-fellesskapet som vil løfte oss og gjøre oss sterke og stolte. 6.000 publikummere i OL-amfiet, som alle heier på samme lag, er en urkraft. På Hedmarken vil vi få 90.000.

Pengeprat som motivasjonsfaktor for sammenslåing varer i 14 dager. Deretter bites hestene. Selv ikke 500 statlige millioner er nok til å bringe «Hedmarks-hestene» sammen til en verdidugnad inn mot kommende slekter og en bærekraftig fremtid.

Et byggverk i tro, håp, kjærlighet og en «dæsj» penger må vel være oppskriften på et bærekraftig ekteskap, eller...? I nevnte rekkefølge vel og merke. Et bærekraftig ekteskap gir med tiden avkastning. En kan høste gjensidighet og tillit. «Bærekraftige» familier er kommune-Norges viktigste byggesteiner inn i framtida. Enhver familie vet at alle medlemmer er avhengige av hverandre for at fellesskapet skal være bærekraftig. Fordelen med «familie-fellesskapet Hedmarken» er at enkeltkommuner kan tre støttende til i nedgangstider.

«Vi er alle ansvarlige for helheten», forutsatt at vi tror på en høyere enhet enn oss selv. I biskopens kjernebudskap het det seg at ektefeller og vi alle bør holde oss til «det lave». Det betyr at ære, berømmelse og makt for egen del ikke må overskygge «ekteskaps-pakten», som åpner for gjensidig bekreftelse. Det er når vi føler oss verdifulle og vel ivaretatt at vi blir selvstendige og trygge. Det er da vi blir tillitsfulle og åpne for samarbeid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke