15. sep
Narkotikabruk: Espen (31) og Håvard (19) hjelper hverandre å sette et skudd heroin. Det er ingen løsning å gjøre bruk av narkotika lovlig, skriver Per Idar Morken.Foto: Erlend Aas, NTB scanpix
 
Ingen løsning å gjøre bruk av narkotika lovlig
Flere av de politiske partiene som er representert på Stortinget, har i disse dager sine årsmøter, slik også med «minipartiet» SV.

Publisert: 28.mar.2017 22:51
Oppdatert: 28.mar.2017 23:12

Av avismeldingene etter årsmøtet i SV fremgår at flertallet på landsmøtet gikk inn for å avkriminalisere og oppbevaring av såkalte «brukerdoser». Hva vedtaket egentlig betyr, er ikke godt å forstå – er det snakk om å tillate en «brukerdose» pr.dag pr. person – eller hva, og hvordan skal dette håndheves?

Så vidt en kan forstå av avismeldingene, gjelder SVs vedtak ikke bare de såkalt lettere narkotiske stoffene, men også en del tyngre og enda mer avhengighetsskapende narkotiske stoffer. SVs flertallsvedtak på landsmøtet gir meg grunnlag for noen refleksjoner.

På begynnelsen av 1970-tallet var jeg sammen med representanter fra ulike offentlige etater på en ukes kurs om narkotika og alkoholisme. På kurset ble det stadig gjentatt en tese om; at jo lettere tilgjengelighet av rusmidler er, desto raskere vil avhengigheten kunne komme. Svenskene, som på den tiden hadde noe mer erfaring med narkotikamisbruk enn Norge, sa: Bare vent og se – om fem år har dere samme problemene som vi – og det stemte jo.

I Norge hadde det fram til 1960-70-tallet ikke vært noe stort, synlig narkotikaproblem, men det var en kjent sak at en del av helsepersonalet, som hadde lett tilgang på narkotiske stoffer gjennom jobben, brukte og misbrukte narkotiske stoffer – her kan nevnes: leger, sykepleiere, apotekere.

Men utover i 1970-årene kom narkotikaflommen inn over landet vårt for fullt. Fortjeneste på smugling og omsetning av ulike narkotiske stoffer har vært utrolig stor. Det ser vi av tall fra en pågående stor narkotikarettssak.

Det er et lite paradoks når jeg nå tenker på det som blant annet kom fram på et FN-seminar på Leangkollen i Asker/Bærum på begynnelsen av 1970-tallet. Jeg var så heldig å få være med på nevnte seminar, hvor selveste Karl Evang, vår tidligere, mangeårige helsedirektør, var foredragsholder.

Evang sa i sitt foredrag at Norge aldri ville få noe stort narkotikaproblem. Evang har vel neppe i sin lange karriere tatt mer feil.

Narkotikabruk er blitt et meget stort samfunnsproblem i Norge; – som i mange andre land – problemene rammer både enkeltpersoner og familier.

Narkotika er dessverre trolig kommet for å bli, men det må være myndighetenes og alle andre gode krefters oppgave å begrense import og bruk av narkotika så mye som mulig.

Etter min oppfatning er det iallfall ingen løsning på problemene å legalisere bruk av narkotika.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke