hacklink
18. sep
 
Ingen ungdomsrett? Hæ!

0
Publisert: 05.mai.2015 04:00
Oppdatert: 05.mai.2015 07:03

Se for deg at du er en elev på ungdomsskolen. Du er kun 15-16 år gammel og skal allerede nå prøve å stake ut fremtiden din ved å velge linje på videregående.

Valgene er mange, du er ikke helt sikker på hva som passer deg. Ditt eneste måle er at du ønsker å ende opp som noe til slutt. Du velger deg en linje, du kommer inn og møter opp på høsten til første skoledag. Denne linjen bruker du 1,5 år på totalt før du finner ut at dette er feil valg for deg. Du søker deg inn på en annen linje, her finner du endelig ditt området, din fremtid og din fremtidige karriere. Men hva skjer når du finner ut at ungdomsretten er utgått?

Det som skjer med en elev som mister ungdomsretten er at de får begrenset tilgang på ting. De får ikke tilstrekkelig hjelp, verken av lærere, skolen eller rådgivere. Finne en løsning når du får beskjeden «Du har ikke lenger ungdomsrett» er veldig vanskelig.

For min del følte jeg det så mørkt ut, jeg følte ikke at jeg hadde en eneste sjanse til å fullføre noen utdanning. Jeg ble med det første veldig frustrert, ville skrike og gråte. Kanskje til og med bare synke gjennom jorda. Jeg oppsøkte rådgiver, men det eneste jeg fikk som tips var å søke i de fylkeskommunene jeg kunne tenke meg å flytte til. Hvordan skal du klare å flytte når du ikke har egenkapital til noe som helst? Og heller ikke lenger har rett på stipend? Skal du ta opp lån som du må betale ned så fort som mulig?

Elevene som opplever det samme som jeg selv har opplevd havner utenfor. Vi havner mellom stolene «skolen» og «arbeidslivet». Vi vet ikke hvor vi skal vende oss, hvem som kan hjelpe oss eller hvem som kan støtte oss. I de fleste tilfeller går ungdommene til Nav, søker om sosialstøtte og sliter med å finne seg jobber. De ungdommene som da er skolelei sitter også med problemet at de ikke vet hva de skal gjøre. De ønsker jo ikke og studere lenger, de er jo skolelei. Dette er heller ofte ikke et alternativ når du blant annet ikke har generell studiekompetanse.

Jeg mener det burde komme en ordning som plukker opp disse ungdommene. En ordning som kan hjelpe dem så de kan finne sin vei, og komme seg ut i arbeidslivet hvis det er dette de ønsker. Her tenker jeg i hovedsak på de som ønsker lærlingplass men har en enda mindre sjanse enn andre til å få det fordi de ikke har ungdomsrett.

Både ungdommer og foreldre blir fortalt følgende. «Hvis ungdommen ikke har ungdomsrett, kan de nærmest glemme å få lærlingplass». Hvorfor blir vi fortalt dette?

Vara Fylkesstyret til AUF i Hedmark

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke