Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Ingeniørkompetanse for fremtiden
Arbeidskraften er Norges viktigste ressurs, og som alle andre ressurser er det svært viktig hvordan vi forvalter våre verdier.

Publisert: 16.aug.2017 11:40
Oppdatert: 16.aug.2017 11:42

Norge står i dag og i tiden framover overfor store omstillinger. Både fordi vi ikke kan forvente like stor avkastning fra oljeutvinning som i de siste tjue årene, men også fordi samfunns- og arbeidsliv i stadig sterkere grad vil bli forandret på grunn av digitalisering.

Skal vi lykkes med omstilling må vi ha kompetansen som kreves. Det må satses på utdanning før den enkelte trår inn i arbeidslivet. Men vel så viktig er det at vi tar nye og kraftigere grep for etter- og videreutdanning av de som allerede er i arbeid.

Alle politikere og fagorganisasjoner er enige om at kompetansebygging er det mest effektive tiltaket for å oppnå vellykket omstilling og få flere i arbeid. Hvordan skal vi få til dette? Er det arbeidsgiver som skal være ansvarlig, er det den enkelte arbeidstaker, eller bør staten ta et større ansvar for etter- og videreutdanningen? Dette handler ikke bare om gode intensjoner og undervisningstilbud, det handler også om vilje, tid og penger.

Bedriftene må stimuleres til en mer langsiktig kompetanseutvikling av sine ansatte. Konkret bør regnskapsreglene endres slik at bedriftene kan føre kompetanse som en investering som kan avskrives over flere år – på lik linje med produksjonsmidler.

Arbeidsgiverne må dessuten forpliktes til å ta i bruk hovedavtalens bestemmelser om å kartlegge kompetanse og lage planer for hvordan kompetansen skal utvikles. De må sørge for å sette av nok tid og penger til at de ansatte faktisk får gjennomført kurs og etterutdanning. Det vil alle tjene på.

Om ikke lenge er det stortingsvalg, og omstilling vil være et viktig tema i valgkampen. Vi vet at ingeniører og teknologer ønsker å bygge videre på kunnskapen og erfaringene de har. Hva vil politikerne i fylket vårt gjøre for å sikre at ansatte får utviklet kompetansen sin?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke